Sosiaaliturva muissa elämäntilanteissa

Lähdössä ulkomaille?

Ilmoita Kelaan, jos olet lähdössä ulkomaille.

Lähetä ilmoitus

Työharjoittelijat ja au pairit

Työharjoittelijat ja au pairit työskentelevät usein niin lyhyitä jaksoja tai saavat työstään niin pientä palkkaa, etteivät he voi kuulua työskentelyvaltionsa sosiaaliturvaan. Näissä tapauksissa voit edelleen kuulua Suomen sosiaaliturvaan, jos oleskelu ulkomailla kestää enintään 1 vuoden. Jos työ kuitenkin ylittää työaikaan ja palkkaan liittyvät vähimmäisedellytykset, siirryt yleensä työskentelyvaltiosi sosiaaliturvaan (EU- ja Eta-maat ja Sveitsi). Et voi samaan aikaan kuulua Suomen sosiaaliturvaan.

Jos työharjoittelusi tai työsi au pairina kestää yli 1 vuoden, oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy maasta poistuessasi. Selvitä aina mahdollisuutesi päästä työskentelymaasi sosiaaliturvaan.

Varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet

Toiseen EU- ja Eta-maahan tai Sveitsiin varusmies- tai siviilipalvelusta suorittamaan lähtevä kuuluu sen maan sosiaaliturvaan, jossa palvelus suoritetaan.

Muussa kuin EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä varusmies- tai siviilipalvelusta suorittavilla ulkomailla oleskelun kesto ratkaisee Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen. Voit edelleen kuulua Suomen sosiaaliturvaan, jos oleskelu ulkomailla kestää enintään 1 vuoden. Jos oleskelu tulee kestämään yli 1 vuoden, menetät oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan.

Urheilijat

Ulkomailla urheilijana työskentelevä kuuluu yleensä työskentelymaan sosiaaliturvaan, jos kyseessä on EU- tai Eta-maa tai Sveitsi. Muissa tilanteissa oikeus Suomen sosiaaliturvaan riippuu siitä, oletko lähdössä ulkomaille vakinaisesti vai tilapäisesti.