Virkamiehen, diplomaatin ja edustuston työntekijän sosiaaliturva ulkomailla | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Virkamiehen, diplomaatin ja edustuston työntekijän sosiaaliturva

Virkamiehiä ovat valtion, kunnan tai muiden julkisten työnantajien palveluksessa toimivat henkilöt.

EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa työskentelevällä virkamiehellä on ulkomailla oleskelun ajan oikeus etuuksiin. Työsopimussuhteiselta virkamieheltä edellytetään sosiaaliturvaan kuulumista jo ennen palvelussuhteen alkamista. Saat Eläketurvakeskukselta A1-todistuksen asemastasi. Työnantajasi tekee ilmoituksen Kelaan.

Esimerkki

Mira on Suomesta Madridin suurlähetystöön palkattu edustuston päällikön sijainen. Mira kuuluu Suomen sosiaaliturvaan koko ulkomaankomennuksensa ajan. Suomen valtion palveluksessa olevat diplomaatit kuuluvat Kelan sosiaaliturvaan koko ulkomaan komennuksensa ajan. 

Diplomaatit ja ulkomaan edustuston työntekijät

Diplomaatteja ovat Suomen ulkomaan edustustoissa lähetettyinä työskentelevät henkilöt. Jos olet Suomen valtion palveluksessa toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa ja kuulut lähetettyyn henkilöstöön, sinulla on aina oikeus Suomen sosiaaliturvaan ilman aikarajoituksia.

EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa sijaitsevan Suomen ulkomaanedustuston paikalta palkattu työntekijä kuuluu työskentelyvaltion sosiaaliturvaan.

Kuulut aina Suomen sosiaaliturvaan koko ulkomaankomennuksen ajan, jos työskentelet

  • muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa
  • Suomen valtion palveluksessa
  • ulkomaan edustustossa lähetettyyn henkilöstöön kuuluvana.

Sillä, oletko kuulunut Suomen sosiaaliturvaan ennen palvelussuhteen alkamista, ei ole merkitystä.

Ulkomaan edustuston paikalta palkattuun henkilöstöön kuuluvat ja muut Suomen valtion palveluksessa olevat työntekijät kuuluvat Suomen sosiaaliturvaan vain silloin, jos näin on ollut jo ennen palvelussuhteen alkamista.