Vakiotaksi | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kenellä on oikeus vakiotaksiin?

Vakiotaksin käyttöön on oikeus alle 16-vuotiaalla lapsella, joka käy säännöllisesti hoidossa tai kuntoutuksessa ja matkustaa yksin.

Vakiotaksiin voi joissakin erityisissä tilanteissa olla oikeus myös vaikeasti sairaalla lapsella, jonka hoito on keskitetty keskus- tai yliopistosairaalaan (vaikka mukana kulkee saattaja tai vanhempi).

Kela voi myöntää oikeuden vakiotaksiin myös yksilöllisen harkinnan perusteella. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi asiakkaalla, joka matkustaa ilman saattajaa ja ei voi terveydentilansa vuoksi matkustaa muun kuin sellaisen kuljettajan kanssa, joka tuntee, millaista apua hän tarvitsee matkan aikana.

Vakiotaksi voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun asiakkaalla on liikuntarajoite, joka edellyttää oikeanlaista avustamista ja jossa väärin tehty avustaminen voi aiheuttaa vakavaa haittaa.

Saamelaisalueilla (Enontekiössä, Inarissa, Utsjoella sekä Sodankylän kunnassa sijaitsevassa Lapin paliskunnassa) asuville saamenkielisille asiakkaille on oma ohjeensa taksin tilaamista varten. 

Näin selvität oikeutesi vakiotaksiin

Kun haluat selvittää, voisiko sinulla olla oikeus vakiotaksin käyttöön, soita Kelan palvelunumeroon 020 692 204.

Kerro puhelussa, millaista erityistä terveydentilaan liittyvää apua, ohjausta tai valvontaa tarvitset kuljetuksen aikana ja onko sinulla aina saattaja mukana. Kerro myös, miksi et voi matkustaa muulla kuin vakiotaksilla.

Toimita Kelaan pitkäaikainen taksin käyttöön oikeuttava todistus (SV 67). Kela voi selvittää oikeuden vakiotaksiasiakkuuteen vasta sen jälkeen, kun olet toimittanut todistuksen. Jos kyseessä on alle 16-vuotias lapsi, todistusta ei tarvitse toimittaa.  Ole kuitenkin yhteydessä Kelaan, jotta tieto vakiotaksiasiakkuudesta voidaan välittää tilausvälityskeskukselle. 

Harkitsemme tilannettasi ja ilmoitamme sen jälkeen, onko sinulla oikeus käyttää vakiotaksia. Saat ilmoituksen viestinä OmaKelassa, jos olet valinnut viestin asiointitavaksesi OmaKelassa. Muussa tapauksessa saat ilmoituksen kirjeitse. Ilmoitamme tiedon myös Kela-taksien tilausvälityskeskukseen.

Näin tilaat vakiotaksin

Tilaa taksi alueellisesta tilausnumerosta niin kauan, kunnes saat Kelasta tiedon mahdollisesta vakiotaksiasiakkuudesta. Jos saat vakiotaksiasiakkuuden, ota yhteyttä oman alueesi tilausvälityskeskukseen. Katso taksin alueelliset tilausnumerot ja tilausvälityskeskusten yhteystiedot

Tilausvälityskeskus ilmoittaa, kun se on järjestänyt sinulle vakiotaksin. Kelan korvaamien taksimatkojen kuljettajan täytyy kuulua palveluntuottajiin, joiden kanssa Kela on tehnyt sopimuksen korvaamistaan taksimatkoista.

Kun olet saanut tiedon vakiotaksistasi, tilaa matka suoraan taksiyrittäjältä tai kuljettajalta. Vaikka sinulla on lupa käyttää vakiotaksia, huomaa, että kyytiin voidaan ottaa muita samaan suuntaan matkustavia asiakkaita.

Alle 16-vuotiaan yksin matkustavan lapsen kuljetukseen ei oteta muita asiakkaita, ellei huoltaja anna siihen erikseen lupaa.

Sivu päivitetty 22.4.2021