Vakiotaksi

Huomioi koronatilanteessa

Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi Kela-taksia käyttävien asiakkaiden taksimatkoja ei poikkeuksellisesti yhdistellä eli samaan kuljetukseen ei tule muita asiakkaita.

Vakiotaksiin eli tutun taksinkuljettajan käyttöön on oikeus yksin matkustavalla alle 16-vuotiaalla lapsella tai vaikeasti sairaalla lapsella. Lisäksi oikeus vakiotaksiin voidaan myöntää yksilöllisen harkinnan perusteella. Siihen vaikuttaa terveydentila ja avun tarve kuljetuksen aikana.

Saamelaisalueilla (Enontekiössä, Inarissa, Utsjoella sekä Sodankylän kunnassa sijaitsevassa Lapin paliskunnassa) asuville saamenkielisille asiakkaille on oma ohjeensa taksin tilaamista vasten (Ks. ohje pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi).

Kun haluat selvittää, voitko käyttää vakiotaksia, soita Kelan palvelunumeroon 020 692 204.

Vakiotaksiasiakkuus voidaan myöntää ainoastaan silloin, kun terveydenhuolto on antanut pitkäaikaisen todistuksen oikeudesta taksin käyttöön (Todistus matkakorvausta varten, SV 67). Yksilökohtaisen harkinnan jälkeen Kela lähettää sinulle kirjeen, jossa kerrotaan, voitko käyttää vakiotaksia eli oletko saanut vakiotaksiasiakkuuden.

Kun olet saanut vakiotaksiasiakkuuden, ole yhteydessä oman alueesi tilauskeskukseen selvittääksesi, onko sinulla mahdollisuutta saada vakiotaksi käyttöösi.

Edellytyksenä on, että tilausvälityskeskus pystyy osoittamaan sinulle tietyn kuljettajan tai aiemmin käyttämäsi kuljettaja kuuluu Kelan nykyisiin palveluntuottajiin.

Jos sinulla on oikeus käyttää vakiotaksia, tilaa matka suoraan taksiyrittäjältä tai kuljettajalta. Vaikka sinulla on lupa käyttää vakiotaksia, huomioithan, että kyytiin voidaan ottaa muita samaan suuntaan matkustavia asiakkaita.

Alle 16-vuotiaan yksin matkustavan lapsen ja vaikeasti sairaan lapsen kuljetukseen ei oteta muita asiakkaita, ellei huoltaja anna siihen erikseen lupaa.

Vakiotaksiasiakkuus on yleensä voimassa toistaiseksi.