Kenellä on oikeus vakiotaksiin?

Huomioi koronatilanteessa

Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi Kela-taksia käyttävien asiakkaiden taksimatkoja ei poikkeuksellisesti yhdistellä eli samaan kuljetukseen ei tule muita asiakkaita.

Vakiotaksiin eli tutun taksinkuljettajan käyttöön on oikeus yksin matkustavalla alle 16-vuotiaalla lapsella, jolla on pitkään voimassa oleva Todistus matkakorvausta varten (SV 67). Lisäksi vakiotaksiin on oikeus vaikeasti sairaalla lapsella, jonka hoito on keskitetty keskus- tai yliopistosairaalaan.

Kela voi myöntää oikeuden vakiotaksiin myös yksilöllisen harkinnan perusteella. Oikeuden voi saada asiakas, joka voi matkustaa terveydentilansa vuoksi vain sellaisen kuljettajan kanssa, joka tuntee hänen yksilöllisen avuntarpeensa kuljetuksen aikana. Vakiotaksiin voi siis olla oikeutettu esimerkiksi liikuntarajoitteinen asiakas, jonka oikeanlainen avustaminen kuljetuksen aikana vaatii erityistä osaamista ja jonka kohdalla väärin tehty siirtäminen voisi aiheuttaa esimerkiksi luunmurtumia tai muuta haittaa.

Yksilökohtaisen harkinnan jälkeen Kela lähettää sinulle kirjeen, jossa kerrotaan, voitko käyttää vakiotaksia eli oletko saanut vakiotaksiasiakkuuden.

Saamelaisalueilla (Enontekiössä, Inarissa, Utsjoella sekä Sodankylän kunnassa sijaitsevassa Lapin paliskunnassa) asuville saamenkielisille asiakkaille on oma ohjeensa taksin tilaamista vasten (Ks. ohje pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi).

Kun haluat selvittää, voitko käyttää vakiotaksia, soita Kelan palvelunumeroon 020 692 204.

Kun olet saanut vakiotaksiasiakkuuden, ole yhteydessä oman alueesi tilauskeskukseen selvittääksesi, onko sinulla mahdollisuutta saada vakiotaksi käyttöösi.

Edellytyksenä on, että tilausvälityskeskus pystyy osoittamaan sinulle tietyn kuljettajan tai aiemmin käyttämäsi kuljettaja kuuluu Kelan nykyisiin palveluntuottajiin.

Jos sinulla on oikeus käyttää vakiotaksia, tilaa matka suoraan taksiyrittäjältä tai kuljettajalta. Vaikka sinulla on lupa käyttää vakiotaksia, huomioithan, että kyytiin voidaan ottaa muita samaan suuntaan matkustavia asiakkaita.

Alle 16-vuotiaan yksin matkustavan lapsen ja vaikeasti sairaan lapsen kuljetukseen ei oteta muita asiakkaita, ellei huoltaja anna siihen erikseen lupaa.

Vakiotaksiasiakkuus on yleensä voimassa toistaiseksi.