Epilepsialääkkeen lääkevaihto | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

Epilepsia

Epilepsialääkkeen (ATC-luokka N03) reseptistä täytyy aina löytyä merkintä

  • lääkkeen käyttötarkoituksesta tai
  • lääkärin vaihtokielto.

Epilepsialääkkeen lääkevaihto

Epilepsialääkkeet kuuluvat lääkevaihtoon, mutta ne eivät ole vaihtokelpoisia epilepsian hoidossa.

Jos kyseessä on kuitenkin epilepsialääkkeen alkuperäisvalmiste, rinnakkaistuontivalmiste tai rinnakkaisjakeluvalmiste, vaihda lääke näistä edullisimpaan, ellei lääkäri ole kieltänyt lääkevaihtoa.

Epilepsialääkkeillä on Lääketietokannassa ja apteekkien lääkehinnastoissa vaihtokiellon osoittava suorakorvauskoodi. Myös Kelan lääkehaussa näet, onko toimittamallasi lääkkeellä vaihtokielto epilepsian hoidossa.

Käyttötarkoitus muu kuin epilepsia

Reseptiin on merkitty epilepsialääkkeelle käyttötarkoitukseksi kaksisuuntainen mielialahäiriö. Voit vaihtaa lääkkeen rinnakkaisvalmisteisiin.

Epilepsialääkkeen reseptistä puuttuu käyttötarkoitus tai lääkärin vaihtokielto

Ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri lisää käyttötarkoituksen tai vaihtokiellon reseptiin. Lääkärin pyynnöstä voit tarvittaessa lisätä tiedon sähköiseen reseptiin.

Jos lääkäriä ei tavoiteta ja potilas tarvitsee lääkkeen heti, et saa vaihtaa lääkettä. Kelalle merkitään ostokertaan lisätieto ”lääkäriä ei tavoitettu”. Resepti lähetetään uudistettavaksi ja terveydenhuollolle merkitään tieto lääkkeen määräämisasetuksen vaatimuksista (puuttuva käyttötarkoitus tai lääkärin vaihtokielto).

Katso vaihtokiellon syyt: Epilepsia.

Sivu päivitetty 5.5.2021

Mitä mieltä olet sivusta?