Äitiysavustus | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Äitiyspakkaus tai rahasumma

Jos saat lapsen, voit hakea Kelasta äitiysavustusta. Äitiysavustukseksi voi valita joko äitiyspakkauksen tai rahasumman.

Voitko saada äitiysavustuksen?

Voit hakea äitiysavustusta, jos olet raskaana ja

  • olet käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä ja
  • olet saanut neuvolasta tai lääkäriltäsi todistuksen siitä, raskautesi on kestänyt vähintään 154 päivää (noin 5 kuukautta).

Voi hakea äitiysavustusta myös silloin, kun olet adoptoimassa lasta ja adoptiopalvelu on nimennyt lapsen hoitoosi. 

Voit saada äitiysavustuksen, jos asut vakinaisesti Suomessa. Sinulla voi olla siihen oikeus myös, jos olet tullut töihin Suomeen toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä tai olet töihin tulevan perheenjäsen.

Voit saada äitiysavustuksen, jos asut vakinaisesti Suomessa. Esimerkiksi turvapaikanhakijalla tai vakinaisesti ulkomailla asuvalla henkilöllä ei ole oikeutta äitiysavustukseen.

Sinulla voi olla oikeus äitiysavustukseen, vaikka työskentelisit toisessa maassa, jos asut vakinaisesti Suomessa.  

Joissakin tilanteissa sinulla voi olla oikeus äitiysavustukseen, vaikka et asuisi Suomessa vakinaisesti. Selvitä oikeutesi avustukseen, jos

  • olet tullut Suomeen töihin toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä
  • olet EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä saapuneen työntekijän perheenjäsen ja asut tilapäisesti Suomessa.

Jos muutat ulkomaille pysyvästi, et voi yleensä saada äitiysavustusta. Jos muutat ulkomaille tilapäisesti, sinulla voi olla oikeus äitiysavustukseen. Kun muutat ulkomaille, ilmoita meille lähdöstäsi. Teemme kokonaisarvion tilanteestasi ja määrittelemme sen perusteella, onko kyseessä tilapäinen vai vakinainen muutto.

Voit saada äitiysavustuksen myös, jos lähdet ulkomaille lähetettynä työntekijänä, opiskelijana tai valtion virkamiehenä. Ulkomailla oleskelu voi tällaisissa tapauksissa kestää yli 6 kuukautta. Sinulla voi olla oikeus äitiysavustukseen myös silloin, jos olet tällaisen henkilön perheenjäsen.

Emme postita äitiyspakkausta ulkomaille. Jos asut ulkomailla ja haluat äitiyspakkauksen, valtuuta joku noutamaan se Matkahuollon toimipisteestä ja toimittamaan se sinulle ulkomaille. Tällaisessa tilanteessa vastaat itse järjestelyistä ja kustannuksista, jotka aiheutuvat pakkauksen lähettämisestä ulkomaille.

Äitiyspakkaus tai rahasumma

Voit valita äitiysavustukseksi äitiyspakkauksen tai rahasumman.

Äitiyspakkaus sisältää vauvan vaatteita ja hoitotarvikkeita. Äitiyspakkaus uudistuu vuosittain, mutta tuotevalikoima säilyy usein pitkälti samanlaisena.

Tutustu vuoden 2024 äitiyspakkaukseen.

Pakkaus vaihtuu uuteen, kun edellisen vuoden pakkaukset on jaettu loppuun. Kela ei voi myydä äitiyspakkausta, sillä se ei ole kaupallinen tuote.

Äitiysavustus rahana on
170 e

Rahasumma vastaa äitiyspakkauksen arvoa. Äitiysavustuksesta ei mene veroa.

Monikkoperheet saavat äitiysavustuksen moninkertaisena. Jos saat samalla kertaa useampia lapsia, äitiysavustustasi korotetaan niin, että saat toisesta lapsesta kaksi avustusta, kolmannesta lapsesta kolme avustusta ja niin edelleen. Saat siis esimerkiksi kaksosista yhteensä 3 avustusta ja kolmosista 6 avustusta.

Voit valita, otatko avustukset pakkauksina, rahana vai niiden yhdistelmänä. Esimerkiksi jos perheeseen syntyy kaksoset, perhe voi ottaa 2 äitiyspakkausta ja 1 rahasumman.

Avustusten määrä kasvaa samaan tapaan myös silloin, kun adoptoit useamman lapsen kerralla.

Näin haet äitiysavustusta

  1. Hae äitiysavustusta OmaKelassa. Voit hakea samalla raskausrahaa ja lapsilisää.
  2. Kuvaa tarvittavat liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Hakemuksessa kerrotaan, mitä liitteitä tarvitset.
  3. OmaKelassa näet, kun hakemuksesi ratkaistu. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat päätöksen myös kotiisi postitse, jos et ole luopunut paperipostista.

Jos et voi lähettää hakemusta OmaKelassa, täytä ja tulosta lomake Vanhempien etuudet SV 15 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos asut Ahvenanmaalla, hae äitiysavustusta kunnan sosiaalipalvelusta (kst.ax).

Hae äitiysavustusta

Kirjaudu OmaKelaan

Muista nämä, kun haet äitiysavustusta

Voit hakea äitiysavustusta, kun raskaus on kestänyt 154 päivää (n. 5 kuukautta) ja olet saanut raskaustodistuksen lääkäriltä tai neuvolasta. Hae avustusta viimeistään 2 kuukautta ennen lapsen laskettua syntymäaikaa.

Jos adoptoit lapsen, voit hakea avustuksen jo silloin, kun lapsi on nimetty sijoitettavaksi hoitoosi. Hae avustus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun sait lapsen hoitoosi. 

Tarvitset lääkäriltäsi tai neuvolasta raskaustodistuksen siitä, että olet käynyt terveystarkastuksessa ennen 4. raskauskuukauden päättymistä ja että raskautesi on kestänyt 154 päivää. Jos olet toimittanut raskaustodistuksen jo raskausrahahakemusta varten, sitä ei tarvitse toimittaa uudelleen.

Jos adoptoit lapsen, toimita todistus lapsen nimeämisestä adoptoimista varten tai adoptiolapsen hoitoon ottamisesta SV 94 (pdf).

Lähetämme äitiyspakkauksen sinulle Matkahuollon kautta noin 2 viikossa sen myöntämisestä.

Saat saapumisilmoituksen valintasi mukaan tekstiviestitse tai postitse. Jos et ole saanut saapumisilmoitusta noin 3 viikon kuluessa päätöksen saamisesta tai jos pakkaus on jostain syystä palautunut lähettäjälle, soita asiakaspalveluumme. 

Äitiyspakkauksen noutopaikka määräytyy postinumerosi perusteella, eikä noutopaikkaa voi muuttaa.

Jos valitset äitiysavustuksen rahana, se maksetaan pankkitilillesi.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta tuki voidaan maksaa sinulle oikein. Ilmoituksen voit tehdä OmaKelassa tai puhelimitse.

Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä

Jäikö jotain epäselväksi?

Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 206
020 692 206

Ajankohtaista

Nainen kahvilassa vauva sylissään.

Vanhemmat kertovat: "Äitiyspakkaus tuo turvaa ja levollisuutta"

Noin 36 000 vauvaperhettä valitsee vuosittain äitiysavustuksekseen äitiyspakkauksen 170 euron rahasumman sijaan. Kolme äitiä kertoo omista äitiyspakkaukseen liittyvistä kokemuksistaan.

Lue artikkeli (elämässä.fi)

Sivu päivitetty 5.7.2024