Lagen om utkomststöd ändras – lagändringen påverkar inte förmånsbeloppet | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Lagen om utkomststöd ändras – lagändringen påverkar inte förmånsbeloppet

Publicerad 30.11.2022

Ändringar i lagen om utkomststöd träder i kraft 1.1.2023. Syftet är att utveckla samarbetet mellan FPA och de kommande välfärdsområdena samt informationsutbytet i frågor som gäller utkomststöd. Med lagändringen vill man också förbättra kundens ställning vid ansökan om utkomststöd, särskilt när det gäller kunder i en utsatt ställning. 

Lagen om utkomststöd ändras i början av 2023. Syftet med lagändringen är att skapa klarhet i lagstiftningen samt i myndigheternas ansvar. En annan orsak till lagändringen är att verkställandet av det kompletterande och förebyggande utkomststödet från början av nästa år flyttas från kommunerna till välfärdsområdena. FPA ansvarar även i fortsättningen för det grundläggande utkomststödet.

FPA och kommunerna har redan i dag ett nära samarbete när det gäller betjäningen av utkomststödskunder. Man vill ändå reglera samarbetet noggrannare än tidigare i lagen, så att särskilt situationen för kunder i en utsatt ställning förbättras. Lagen innehåller framöver mer precisa bestämmelser om informationsgången och om utlämnande av uppgifter mellan myndigheterna. 

I fortsättningen innehåller lagen också bestämmelser som vid behov möjliggör gemensamma möten mellan kunden och anställda inom FPA och välfärdsområdena. I lagen föreskrivs noggrannare än för närvarande hur man vid handläggningen av utkomststöd ska beakta de synpunkter som välfärdsområdets socialservice har.

I lagen har skrivits in att det ska vara möjligt att sköta ärenden som gäller utkomststöd på ett tillgängligt sätt och att olika kundgruppers behov måste beaktas. I och med detta vill man trygga kundens rätt att få personlig service av FPA och välfärdsområdets socialservice. 

Lagändringen inverkar inte på beloppet av utkomststödet, men vid ingången av året görs en indexjustering av grunddelen som inverkar höjande

Lagändringen inverkar i mycket liten utsträckning på utbetalningen av stödet. Några ändringar görs i utkomststödets innehåll. En ändring gäller till exempel kostnaderna för umgänge med barn. I fortsättningen kan också den förälder som bor tillsammans med barnet få grundläggande utkomststöd i regel för resekostnader om hen har sådana på grund av att barnet och den förälder som bor i ett annat hushåll träffas. Avtalet om umgänge med barnet eller domstolsbeslutet ska innehålla en överenskommelse om kostnaderna. 

En annan ändring som kan nämnas är att det nu föreskrivs om betalningsförbindelse i lagstiftningen. Betalningsförbindelse kommer i fortsättningen att vara en betalningsform för grundläggande utkomststöd. Till exempel hyresgaranti beviljas således i samband med grundläggande utkomststöd i regel alltid i form av en betalningsförbindelse.

Även om lagändringen inte påverkar beloppet av det grundläggande utkomststödet, höjs emellertid stödet vid ingången av året med 4,2 procent i enlighet med folkpensionsindex. Det innebär att grunddelen för en ensamboende stiger med 22,14 euro till 555,11 euro i månaden.

Dessutom höjs grunddelen för barn under 18 år med 10 procent för 2023. Syftet med detta är att stödja barnfamiljers köpkraft när priserna stiger. Utkomststödets grunddel för barn är 2023 således 327,51–421,88 euro i månaden. Grunddelens belopp är beroende av barnets ålder och antalet syskon.

Närmare information för kunderna: 

Helheten av utkomststödet (fpa.fi)
Inflationens inverkan på förmånerna (fpa.fi)
Servicenumret för utkomststödsärenden 020 692 227 (måndag–fredag kl. 9–16)

Senast ändrad 30.11.2022