Försök med valfrihet för personer som fyllt 65 år | Om FPA | FPAGå till innehållet

Försök med valfrihet för personer som fyllt 65 år

Försöket med valfrihet för personer som fyllt 65 år är ett cirka två år långt pilotprojekt som gör det möjligt för äldre personer att anlita privata allmänläkartjänster till priset av klientavgiften inom den offentliga hälso- och sjukvården. FPA sköter det praktiska genomförandet av försöket, betalar ut ersättningarna och svarar för uppföljningen. Försöket inleds 1.9.2025 och avslutas i slutet av 2027.

Försöket förbättrar tillgången till vård

Syftet med försöket är att förbättra tillgången till primärvårdstjänster, påskynda tillgången till vård och öka kundernas valfrihet. Samtidigt ger försöket ny information som kan användas i utvecklingen av systemet med FPA-ersättningar.

Under försöket betalar kunden en avgift som högst motsvarar den offentliga klientavgiften för ett privat allmänläkarbesök. Resten betalar FPA direkt till serviceproducenten. Ersättningen täcker också en del av de vanligaste undersökningarna och behandlingarna, såsom laboratorieundersökningar och bilddiagnostik.

För tjänsterna fastställs maximiavgifter. Det är första gången som maximiavgifter testas i samband med sjukvårdsersättningar. Antalet besök begränsas också för att hålla nere kostnaderna.

Försöket riktar sig till personer som fyllt 65 år, eftersom behovet av hälso- och sjukvård tenderar att öka med åldern. Denna åldersgrupp använder i huvudsak den offentliga hälso- och sjukvården och omfattas inte av företagshälsovården.

Forskning – en viktig del av försöket

Försöket med valfrihet för personer som fyllt 65 år innebär nya typer av reglering, t.ex. införandet av maximiavgifter för tjänster.

I samband med försöket görs en undersökning för att utvärdera effekterna och bedöma om det är värt att införa motsvarande praxis som en del av hälso- och sjukvårdens servicesystem. Undersökningen granskar till exempel hur snabbt kunderna får vård, vårdens kontinuitet och kundupplevelsen samt hur försöket inverkar på välfärdsområdenas arbetsbörda och hela servicesystemets kostnader.

I pilotprojektet används det befintliga avtalsbaserade direktersättningsförfarandet. Nya serviceproducenter är också välkomna att ansluta sig till pilotprojektet.

Under 2025 beräknas försöket öka utgifterna för FPA-ersättningar med cirka 28,8 miljoner euro, varav statens andel är cirka 14,8 miljoner euro. Under de följande åren, 2026 och 2027, beräknas ersättningsutgifterna öka med cirka 86,5 miljoner euro per år. Av detta belopp kommer staten att stå för cirka 44,5 miljoner euro per år. Den totala statliga finansieringen till försöket för åren 2025–2027 beräknas uppgå till 103,8 miljoner euro.

Senast ändrad 3.7.2025