Kansaneläkettä, työeläkettä vai molempia? | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kansaneläkettä, työeläkettä vai molempia?

Eläkejärjestelmä koostuu kahdesta osasta, työeläkelaitosten maksamista työeläkkeistä ja Kelan maksamista eläkkeistä. Eläke-etuuksia maksetaan työkyvyn heiketessä, eläkeiän täyttyessä ja omaisen kuollessa.

Eläkkeet turvaavat toimeentuloa vanhuuden, työkyvyttömyyden tai ikääntyneen ihmisen työttömyyden aikana. Eläkkeitä maksavat työeläkelaitokset ja Kela.

  • Työeläkelaitokset maksavat työeläkettä työn ja yrittäjätoiminnan perusteella. Työeläke voi olla työkyvyttömyyseläkettä tai vanhuuseläkettä. Voit siirtyä oman työeläkelaitoksesi palveluun tästä (elakepalvelut.fi). Kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla.
  • Kela maksaa kansaneläkettä. Kansaneläke voi olla työkyvyttömyyseläkettä tai vanhuuseläkettä. Vanhuuseläke on tarkoitettu 65 vuotta täyttäneille. Kela voi maksaa sinulle myös takuueläkettä. Kelan eläkkeitä voit hakea, jos muut eläkkeesi ja korvauksesi eivät ylitä kansaneläkkeen tai takuueläkkeen tulorajaa tai sinulle ei ole kertynyt työeläkettä ollenkaan. 

Jos olet asunut tai työskennellyt muualla kuin Suomessa, voit saada eläkettä ulkomailta.

Tietoa työeläkkeesi määrästä saat työeläkelaitoksestasi. Siirry oman työeläkelaitoksesi palveluun tästä (elakepalvelut.fi). Kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla.

Lue lisää