Lastenhoidon tuet | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lastenhoidon tuet

Vanhempainvapaan jälkeen voit järjestää lapsen hoidon eri tavoin. Lapsi voi mennä kunnalliseen tai yksityiseen varhaiskasvatukseen tai lasta voidaan hoitaa kotona.

Kelan maksamia lastenhoidon tukia ovat

Voit saada kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea, jos lapsi ei ole kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Joustavaa tai osittaista hoitorahaa voit saada, jos työaikasi on enintään 30 tuntia viikossa ja etuuden muut edellytykset täyttyvät.

Lastenhoidon tukia ei makseta kuukautta lyhyemmältä ajalta. Tukijakson ei tarvitse alkaa kalenterikuukauden alusta. Vähimmäisaikaan lasketaan mukaan molempien vanhempien yhtäjaksoiset kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen tukijaksot.

Voit arvioida lastenhoidon tukien ajan laskurilla, miltä ajanjaksolta voit saada kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea. Käytä laskuria, jos lapsen laskettu syntymäaika oli 4.9.2022 tai sen jälkeen.

Hoitovapaa työssä käyvälle vanhemmalle

Sovi hoitovapaalle jäämisestä työnantajasi kanssa. Ilmoita vapaasta työnantajallesi viimeistään 2 kuukautta ennen sen alkamista.

Voit pitää hoitovapaasi yhdessä tai kahdessa osassa (jokaista lasta kohti). Vapaan täytyy kestää vähintään kuukausi kerrallaan. Hoitovapaata voi pitää useammassakin jaksossa, jos sovitte niin työnantajasi kanssa.

Saat tietoa hoitovapaasta myös työnantajaltasi, työehtosopimuksesta ja ammattiliitostasi.

Sivu päivitetty 29.5.2024