Näin haet opintotukea ulkomaille | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin haet opintotukea ulkomaille

Hae opintotukea ulkomaille OmaKelassa

Hae etuutta
 1. Hae opintotukea OmaKelassa.
 2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.
 3. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen. 

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat ulkomailla tutkintoa suorittavan opintotukihakemuksen OT 3 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos olet EU-maan kansalainen ja sinulla ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, voit ottaa yhteyttä Kelaan käyttämällä eIDAS-tunnistautumista. Lue tarkemmat ohjeet, miten EU-kansalainen voi tunnistautua ja asioida verkossa.

Läsnäolotodistus ja todistus opintosuorituksista

Lähetä Kelaan joka lukuvuosi oppilaitoksen antama läsnäolotodistus (Certificate of enrollment). Siitä pitää käydä ilmi, että suoritat päätoimisesti niitä opintoja, joihin saat tukea. Lähetä ensimmäinen todistus, kun olet kirjoittautunut oppilaitokseen. Sen jälkeen lähetä uusi läsnäolotodistus aina, kun edellisen todistuksen voimassaolo on päättynyt ja uusi lukuvuosi tai -kausi on alkanut.

Lähetä Kelaan joka lukuvuosi myös oppilaitoksen antama todistus edellisen vuoden opintosuorituksista.

 1. Skannaa todistukset tai ota niistä hyvälaatuinen valokuva.
 2. Kirjaudu OmaKelaan ja valitse Viestit.
 3. Valitse viestin aiheeksi Opiskelijan asiat ja Opintotuki.
 4. Lisää liite ja lähetä viesti.

Muut liitteet

Jos olet ensimmäisen vuoden opiskelija, liitä hakemukseesi seuraavat asiakirjat:

 • Todistus oppilaitokseen hyväksymisestä. Todistuksesta pitää käydä ilmi suoritettava tutkinto, sen kesto ja opiskelun päätoimisuus.
 • Todistus lukuvuoden alkamis- ja päättymispäivämääristä.
 • Todistus oppilaitoksen julkisen valvonnan alaisuudesta.
 • Jos suoritat Ruotsissa yksittäisistä kursseista (fristående kurser) koostuvaa tutkintoa, oma opintosuunnitelmasi ja oppilaitoksen hyväksymistodistus vähintään 30 pisteen (högskolepoäng/ECTS) kursseille. Opintosuunnitelmasta pitää käydä ilmi suoritettava tutkinto, sen kesto ja laajuus opintopisteinä sekä kurssit, joista tutkinto koostuu.
 • Jos opiskelet Yhdysvalloissa, kopio oppilaitokselta saatavasta I-20 -kaavakkeesta.
 • Oppilaitoksen antama läsnäolotodistus. Voit lähettää todistuksen myös jälkikäteen, kun olet kirjoittautunut läsnä olevaksi.
 • Todistus apurahoista ja oppilaitoksen maksamista avustuksista. Todistuksesta pitää käydä ilmi apurahan tai avustuksen käyttötarkoitus, mille ajalle se on myönnetty, määrä, maksaja ja maksuajankohta.
 • Selvitys ulkomailta saamistasi tuloista.
 • Jos vanhempiesi tulot vaikuttavat tukeesi, liitä tarvittaessa mukaan todistus vanhempiesi tulojen olennaisesta muutoksesta ja vanhempiesi ulkomailta saamista tuloista.
 • Jos olet ulkomaan kansalainen, liite ulkomaalaisen opintotukihakemukseen OT 10 (pdf).

Jos haet kesäopintotukea, ilmoita muutosilmoituksessa kesän opintosuunnitelmasi.

Muista toimittaa Kelaan joka lukuvuosi seuraavat asiakirjat:

Hakuaika

Hae opintotukea heti, kun olet saanut tiedon oppilaitokseen hyväksymisestä. Voit saada opintotukea aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen.

Jätä hakemus ajoissa, vaikka sinulla ei olisi kaikkia siihen tarvittavia liitteitä. Voit täydentää hakemusta myöhemmin.

Todistus opintotuen määrästä

Jos tarvitset todistuksen opintotuen määrästä esimerkiksi oleskelulupaa varten, voit pyytää sen Kelasta. Todistus on ruotsin-, englannin-, saksan- tai ranskankielinen. Voit pyytää todistuksen jo ennen kuin olet saanut päätöksen opintotuesta, mutta se ei takaa opintotuen myöntämistä.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein. Ilmoituksen voit tehdä asiointipalvelussa, puhelimitse tai palvelupisteessä.

Kun olet suorittanut tutkinnon ulkomailla

Ilmoita ulkomailla suorittamasi tutkinto Kelalle lomakkeella Ilmoitus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetusta tutkinnosta OT 29 (pdf). Ilmoittaminen on tärkeää, jotta voit saada suurempaa työeläkettä. Jos suoritit korkeakoulututkinnon, voit saada myös opintolainavähennyksen tai opintolainahyvityksen.

Muista myös ilmoittaa Suomeen paluustasi Kelaan.

Lue lisää

Sivu päivitetty 15.1.2024