Sköter du FPA-ärenden för en närstående? | FPAGå till innehållet

Sköter du FPA-ärenden för en närstående? Läs följande tips!

Publicerad 29.2.2024

Om du har en närstående som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning har svårt att sköta sina FPA-ärenden kan hen behöva din hjälp.  Det är möjligt att sköta ärenden för en annan persons räkning, men för det krävs en fullmakt, en Suomi.fi-fullmakt eller en intressebevakningsfullmakt.

En äldre kvinna och en man spelar schack vid ett bord.

6 tips om hur man sköter ärenden för en annan person

  1. Din närstående kan ge dig en fullmakt, som kan gälla skötseln av alla hens FPA-ärenden eller bara ett visst ärende. En sådan fullmakt ger dock inte fullmaktshavaren rätt att ändra en annan persons kontonummer. För det behövs en separat fullmakt.
  2. En fullmakt kan vara fritt formulerad eller göras upp på FPA:s blankett Fullmakt – Skötsel av förmånsärenden hos FPA (VAL 3r). Fullmakten kan laddas ned och skickas in som bilaga till ett meddelande i MittFPA. Det duger med ett tydligt fotografi som tagits med telefonen. Du kan inte skicka in fullmakten i MittFPA för din närståendes räkning, utan hen måste göra det själv. Alternativt kan den ursprungliga fullmakten skickas till FPA per post eller lämnas in på ett serviceställe.
  3. Med en fullmakt kan du göra en skriftlig ansökan för en annan persons räkning. Ansökan kan göras på en blankett och skickas till FPA per post. Om du behöver hjälp med att fylla i blanketten kan du kontakta FPA:s kundtjänst.
  4. En fullmakt kan också ges muntligt, men då gäller den endast en gång. Om en kund exempelvis försöker sköta sitt ärende per telefon och upptäcker att hen inte klarar av att göra det själv, kan hen be en annan person sköta ärendet. FPA kontrollerar alltid både fullmaktsgivarens och fullmaktshavarens identitet.
  5. I MittFPA är det möjligt att sköta vissa ärenden för en annan persons räkning. Din närstående kan ge dig en Suomi.fi-fullmakt som ger dig rätt att sköta ärenden för hens räkning i MittFPA. Fullmaktens namn är Uträtta ärenden gällande socialskyddsförmåner. Suomi.fi-fullmakten gäller alla FPA-ärenden, och det går alltså inte att begränsa den till att gälla endast vissa ärenden.
  6. En intressebevakningsfullmakt kan göras upp för den händelse att fullmaktsgivaren i framtiden inte längre klarar av att sköta sina egna ärenden. Intressebevakningsfullmäktigen kan sköta FPA-ärenden, om fullmakten omfattar skötsel av ekonomiska angelägenheter. Läs mer om intressebevakningsfullmakt på webbplatsen för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (dvv.fi).

    Om din närstående är helt oförmögen att sköta sina ärenden, kan Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata förordna en intressebevakare för hen. En intressebevakare är inte detsamma som en intressebevakningsfullmäktig. En intressebevakare kan sköta ärenden per telefon, vid ett serviceställe och per brev, men inte i MittFPA. Läs mer om intressebevakare på webbplatsen för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

     
Senast ändrad 5.3.2024