Cirka var femte studerande har betalat hälsovårdsavgiften – mer än 200 000 studerande har ännu inte betalat | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Cirka var femte studerande har betalat hälsovårdsavgiften – mer än 200 000 studerande har ännu inte betalat

Publicerad 16.1.2023

Högskolestuderande som avlägger examen och som har anmält sig som närvarande ska på eget initiativ betala hälsovårdsavgiften till FPA i e-tjänsten MittFPA. Avgiften för vårterminen måste betalas senast 31.1.2023.

Tills vidare har cirka 56 000 studerande betalat hälsovårdsavgiften för vårterminen 2023. Cirka 215 000 studerande har ännu inte betalat avgiften.

FPA skickade vecka 2 ett brev till de studerande som enligt FPA:s uppgifter har anmält sig som närvarande under vårterminen 2023, men som ännu inte har betalat hälsovårdsavgiften. Brevet innehöll information om skyldigheten att betala hälsovårdsavgiften och anvisningar om hur avgiften ska betalas. Brevet kan också läsas i e-tjänsten MittFPA. Om den studerande så vill, är det i MittFPA också möjligt att välja att brevet i fortsättningen skickas endast till MittFPA.

Brevet skickades inte till studerande som redan har betalat hälsovårdsavgiften eller som inte har anmält sig som närvarande.

År 2023 är hälsovårdsavgiften 36,80 euro per termin 

Hälsovårdsavgiften för högskolestuderande är 36,80 euro per termin år 2023. Den studerande kan också samtidigt betala avgiften för både vår- och höstterminen 2023 (73,60 euro).

Ingen faktura skickas till de studerande, utan avgiften ska betalas på eget initiativ. Om en studerande inte betalar hälsovårdsavgiften senast 31.1.2023 skickar FPA en påminnelse om betalningen och tar ut en fast dröjsmålsavgift på 5 euro.

Hälsovårdsavgiften används för att finansiera hälsovårdstjänster för högskolestuderande. Staten finansierar 77 % av hälsovårdstjänsterna för högskolestuderande och den återstående andelen på 23 % finansieras genom hälsovårdsavgiften. Högskolestuderande som har anmält sig som närvarande har rätt att anlita Studenternas hälsovårdsstiftelses (SHVS) tjänster.

Du behöver inte betala hälsovårdsavgiften om ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och Nordirland ansvarar för din sociala trygghet

Studerande som omfattas av den sociala tryggheten i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien och Nordirland behöver inte betala hälsovårdsavgiften för högskolestuderande. 

Den studerande måste dock lämna in en kopia av ett giltigt EHIC-kort (europeiskt sjukvårdskort) till FPA. Om den studerande omfattas av den sociala tryggheten i Storbritannien och Nordirland kan han eller hon lämna in en kopia av antingen ett EHIC-kort eller GHIC-kort (Global Health Insurance Card). Närmare anvisningar finns på FPA:s webbplats.

Närmare information för kunder

Senast ändrad 16.1.2023