Flera ändringar i det allmänna bostadsbidraget, arbetslöshetsförmånerna och utkomststödet 1.4.2024 | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Flera ändringar i det allmänna bostadsbidraget, arbetslöshetsförmånerna och utkomststödet 1.4.2024

Publicerad 15.3.2024

henkilo_katsoo_ikkunasta
 

Flera av de nedskärningar som riksdagen beslutat om träder i kraft i april. Det allmänna bostadsbidraget sänks, det skyddade beloppet och barnförhöjningarna i anslutning till arbetslöshetsförmåner slopas och de boendeutgifter som godkänns i samband med utkomststöd ändras. Vi har sammanställt information om ändringarna och material för våra samarbetspartner som stöd för kundhandledningen.

Under innevarande och nästa år genomförs många nedskärningar i det allmänna bostadsbidraget och i arbetslöshetsförmånerna från FPA. Nedskärningarna påverkar FPA:s och samarbetspartnernas gemensamma kunder. Också i de boendeutgifter som är godtagbara i samband med utkomststöd sker det en ändring. De flesta ändringar börjar gälla 1.4.2024.

Ändringarna börjar gälla automatiskt, så kunderna behöver inte kontakta FPA på grund av dem. Alla ändringar påverkar dock inte kunderna genast. FPA:s kunder kan med hjälp av FPA:s räknare göra en uppskattning av hur ändringarna påverkar deras situation.

Vi sammanställde information och material för våra samarbetspartner på ett nytt sätt. Bekanta dig med webbsidan: Hjälp med kundhandledningen när FPA-förmånerna ändras (fpa.fi)

Ändringar i arbetslöshetsförmånerna 1.4

Från och med april slopas det skyddade beloppet på 300 euro per månad och barnförhöjningarna i anslutning till arbetslöshetsförmånerna. Barnförhöjningar betalas ännu för arbetslöshetsdagar i mars.

Flera ändringar i arbetslöshetsförmånerna trädde i kraft redan vid årsskiftet. Nästa gång arbetslöshetsförmånerna ändras är i september.

Läs mer om alla ändringar i arbetslöshetsförmånerna 2024 och se på exempel.

Det allmänna bostadsbidraget sänks 1.4

Från och med april sänks ersättningsprocenten för det allmänna bostadsbidraget och bassjälvrisken blir högre. Också förvärvsinkomstavdraget på 300 euro per månad i anslutning till det allmänna bostadsbidraget slopas. Ändringarna gäller inte bostadsbidraget för pensionstagare.

Det maximala beloppet av de boendeutgifter som beaktas om man bor i Helsingfors sänks när kommungrupperna 1 och 2 slås ihop, så att boendeutgifterna beaktas enligt de maximala boendeutgifter som gäller för den nuvarande kommungrupp 2.

Ändringarna i det allmänna bostadsbidraget påverkar mottagarna vid olika tidpunkter. Om ett hushåll har fått allmänt bostadsbidrag före 1.4, påverkas bidraget först när hushållet nästa gång ansöker om justering av bostadsbidraget. Läs här om när man ska ansöka om justering av det allmänna bostadsbidraget.

Läs mer om ändringarna gällande det allmänna bostadsbidraget och se på exemplen.

Ändring gällande de boendeutgifter som godtas i samband med grundläggande utkomststöd

Det grundläggande utkomststödet ersätter nedskärningarna i det allmänna bostadsbidraget och i arbetslöshetsförmånerna för dem som har de allra lägsta inkomsterna. Enligt FPA:s beräkningar ökar antalet hushåll med grundläggande utkomststöd med cirka 25 000 hushåll år 2024.

I början av april träder dock en lagändring i kraft som gäller boendeutgifterna i samband med grundläggande utkomststöd. I fortsättningen godkänner FPA inte utgifter som överskrider maximigränserna, om det inte finns någon särskild grund för detta. Grunderna är nu inskrivna i lagen.

Om det inte finns någon särskild grund uppmanar FPA kunden att söka en förmånligare bostad. Tidsfristen på tre månader kan förlängas om kunden trots sina försök inte lyckas hitta en förmånligare bostad på sin boningsort. Kunden kan bo kvar i sin bostad om hen själv betalar den andel som överskrider maximigränsen för boendeutgifterna.  

Läs mer om ändringar gällande de boendeutgifter som godtas i samband med utkomststöd.

De nya stödbeloppen kan uppskattas med FPA:s räknare

Med hjälp av FPA:s räknare kan kunderna göra en uppskattning av hur nedskärningarna påverkar deras situation. Räknarna ger en uppskattning av förmånernas nya belopp om man som startdatum väljer 1.4.2024 eller ett senare datum. Bekanta dig med FPA:s räknare.

FPA:s räknare

Räknare för arbetsmarknadsstöd

Räknare för grunddagpenning

Räknare för allmänt bostadsbidrag

Räknare för utkomststöd

 

Läs mer

 

Senast ändrad 18.3.2024