Om företagsverksamheten upphör | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Om företagsverksamheten upphör

Om din företagsverksamhet upphör till exempel för att du slutar arbeta i företaget eller går i pension, kan du ha rätt till förmåner från FPA. När du ansöker om förmåner för dig själv är det enklast att sköta ärendet i MittFPALäs mer om upphörande av företagsverksamhet (suomi.fi).

Om du blir arbetslös

  1. Om din företagsverksamhet upphör och du blir arbetslös ska du genast anmäla dig som arbetslös arbetssökande hos AN-tjänster (tyomarkkinatori.fi). AN-tjänster undersöker orsaken till att företagsverksamheten har upphört och ger arbetslöshetskassan eller FPA ett utlåtande om din rätt till arbetslöshetsförmåner.
  2. Om du hör till ett fackförbund eller en arbetslöshetskassa ska du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning hos din egen arbetslöshetskassa (tyj.fi). Om du inte hör till en arbetslöshetskassa ska du ansöka om arbetslöshetsförmån hos FPA. Arbetslöshetskassan eller FPA undersöker om arbetsvillkoret för företagare uppfylls samt företagets ekonomiska situation.
  3. De arbetslöshetsförmåner som FPA betalar är grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd. Du kan ansöka om grunddagpenning om du uppfyller arbetsvillkoret för företagare. I annat fall kan du ansöka om arbetsmarknadsstöd hos FPA.
  4. Gör anmälan om arbetslöshetstid i MittFPA med 4 veckors mellanrum. Arbetslöshetsförmånen betalas ut utifrån din anmälan. Läs anvisningarna.
  5. Utöver arbetslöshetsförmåner kan du ha rätt till allmänt bostadsbidrag och utkomststöd. Ansök ändå alltid först om arbetslöshetsförmåner.

När du går i pension

Läs om arbetspensionen för företagare och om de pensioner som FPA betalar ut och som kan komplettera din arbetspension.

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Blev något oklart?

Ring FPA:s kundservice

Aktuellt

En man står på dörren.

Konkursen vände upp och ner på Panus liv

Efter att ha varit företagare i ett och ett halvt år var Panu tvungen att lägga ner sitt företag och börja om. När han tagit sig igenom sin utmattning började han utbilda sig inom en helt ny bransch.

Läs mer (mittiallt.fi)