Handikappbidrag för vuxna
På den här sidan
Du kan få handikappbidrag för vuxna om du har en långvarig funktionsnedsättning eller sjukdom som gör det svårt för dig att ta hand om dig själv och att studera eller arbeta. Handikappbidraget är avsett att underlätta din vardag och stödja dina studier eller ditt arbete.
Kan du få handikappbidrag för vuxna?
Du kan få handikappbidrag för vuxna om
- du är minst 16 år gammal
- du har en av en läkare konstaterad funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom som begränsar din funktionsförmåga under minst ett år
- din funktionsnedsättning eller sjukdom medför olägenheter för dig eller du behöver hjälp eller handledning på grund av den
- din funktionsnedsättning eller sjukdom medför extra kostnader.
Om du är pensionerad på heltid, t.ex. om du har sjukpension eller rehabiliteringsstöd, kan du ansöka om vårdbidrag för pensionstagare.
Handikappbidraget för vuxna kan beviljas för viss tid eller tillsvidare. Om det beviljas för en viss tid kan du senare ansöka om fortsatt utbetalning.
Följande frågor hjälper dig att bedöma om du kan få handikappbidrag för vuxna. Observera dock att varje ansökan alltid bedöms individuellt.
För att få handikappbidrag måste du ha en långvarig funktionsnedsättning eller sjukdom som har diagnostiserats av en läkare.
Enbart en diagnos ger dock inte rätt till handikappbidrag.
Nedsatt funktionsförmåga innebär att du har svårt att t.ex. ta hand om dig själv, förflytta dig på ett säkert sätt, städa eller laga mat. Det kan också vara en utmaning att studera eller arbeta.
För rätt till handikappbidrag måste funktionsnedsättningen eller sjukdomen redan ha nedsatt din funktionsförmåga i minst ett år eller enligt FPA:s bedömning komma att nedsätta funktionsförmågan i mer än ett år framöver.
Observera dock att du inte kan få handikappbidrag enbart på grund av nedsatt funktionsförmåga. Vi bedömer också hur omfattande den olägenhet är som sjukdomen eller funktionsnedsättningen medför och hur mycket hjälp, handledning och tillsyn du behöver.
Om din funktionsförmåga är långvarigt nedsatt bedöms din rätt till handikappbidrag utifrån
- hur mycket sjukdomen eller funktionsnedsättningen påverkar dig
- hur mycket hjälp eller handledning du behöver i ditt dagliga liv.
Den olägenhet som sjukdomen eller funktionsnedsättningen orsakar bedöms vid FPA utifrån invaliditetsklassificeringen i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar. Du kan få handikappbidrag på grund av olägenhet om olägenheten bedöms vara tillräckligt stor.
Behovet av hjälp eller handledning bedöms av FPA utifrån din ansökan. Du kan få handikappbidrag om du behöver hjälp eller handledning och tillsyn av en annan person t.ex. för att
- förflytta dig, klä på dig eller tvätta dig
- äta eller komma ihåg att äta
- se, höra, tala eller komma ihåg saker
- behandla din sjukdom eller ta mediciner.
Hjälpen eller handledningen kan omfatta till exempel påminnelser, uppmuntran och övervakning.
Din funktionsnedsättning eller sjukdom kan också ha orsakat extra kostnader för dig, t.ex. för stödboende eller terapi. Du kan behöva använda ett hjälpmedel eller tolktjänst i ditt dagliga liv. Enbart användning och behov av hjälpmedel berättigar dock inte till handikappbidrag.
Du kan inte få handikappbidrag om du bara behöver hjälp med hushållssysslor eller med att uträtta ärenden. En blind eller rörelsehindrad person har dock alltid rätt till åtminstone handikappbidrag med grundbelopp.
Handikappbidrag för vuxna beviljas inte alltid efter handikappbidrag för barn
Handikappbidraget för barn upphör vid 16 års ålder. Handikappbidrag för vuxna måste sökas separat och kriterierna för att få det är annorlunda än för handikappbidrag för barn.
Sju tips om stöd till unga personer med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom
Hur mycket kan du få i handikappbidrag?
Det finns tre olika nivåer av handikappbidrag beroende på graden av olägenhet och behovet av hjälp, handledning och tillsyn.
FPA bedömer nivån på handikappbidraget utgående från din ansökan. Du behöver inte veta vilken nivå på handikappbidraget du ansöker om.
Du kan få grundbeloppet om du uppfyller följande villkor:
- din funktionsförmåga har varit nedsatt utan avbrott i minst ett år till följd av en funktionsnedsättning eller sjukdom
- din sjukdom eller funktionsnedsättning orsakar väsentlig olägenhet.
Du kan till exempel ha rätt till grundbeloppet om du
- på grund av din funktionsnedsättning eller sjukdom har svårt att koncentrera dig på aktiviteter som kräver fortlöpande uppmärksamhet
- har diabetes som kräver insulinbehandling och som orsakar följdsjukdomar
- på grund av din funktionsnedsättning eller sjukdom behöver mer tid än normalt för att utföra olika aktiviteter i det dagliga livet eller behöver något hjälpmedel för att klara av det
- har svårt att utföra komplexa uppgifter, även om du kan utföra enklare uppgifter självständigt.
Om du har rätt till handikappbidrag med grundbelopp och sjukdomen eller funktionsnedsättningen orsakar fortlöpande merkostnader kan du ha rätt till handikappbidrag med förhöjt belopp.
Du kan få det förhöjda beloppet om
- din funktionsnedsättning eller sjukdom orsakar betydande olägenhet
- du behöver regelbunden handledning och tillsyn eller hjälp med vardagliga aktiviteter.
Du kan ha rätt till det förhöjda beloppet till exempel om du
- varje vecka behöver hjälp med påklädning, personlig hygien, förflyttning eller social interaktion
- behöver vägledning och påminnelser för att följa en daglig rutin, för att komma ihåg att ta medicin eller för att utföra andra dagliga aktiviteter som sker vid bestämda klockslag.
Om behovet av handledning och hjälp gäller enbart hushållsarbete och skötsel av ärenden kan handikappbidrag med förhöjt belopp inte beviljas.
Om du har rätt till handikappbidraget med grundbelopp och sjukdomen eller funktionsnedsättningen orsakar fortlöpande merkostnader kan du ha rätt till handikappbidrag med förhöjt belopp. Dessa merkostnader kallas särskilda kostnader. De särskilda kostnaderna måste varje månad vara minst lika stora som handikappbidraget med förhöjt belopp.
Särskilda kostnader är
- omsorgsavgift i anslutning till serviceboende
- hemvård eller hemsjukvård
- städ- eller butiksservice
- transportavgifter för måltidsservice
- läkarbesök
- rehabilitering och behandling som ordinerats av läkare
- läkemedel
- resekostnader för vård eller rehabilitering i samband med sjukdom.
Du kan få det högsta beloppet om du
- har en svår funktionsnedsättning
- behöver mycket daglig hjälp eller vägledning och tillsyn med vardagliga aktiviteter som påklädning, personlig hygien, förflyttning och social interaktion
- är blind, rörelsehindrad eller barndomsdöv.
Du kan inte få det högsta beloppet på grund av särskilda kostnader.
Inverkan av andra inkomster och förmåner
Inkomster och förmögenhet inverkar inte på handikappbidragets belopp.
Om du får vårdbidrag, hjälplöshetstillägg eller mentillägg från en olycksfalls- eller trafikförsäkring för samma sjukdom eller funktionsnedsättning, drar FPA av dessa från handikappbidraget.
Om du får motsvarande stöd från utlandet på grund av samma sjukdom eller funktionsnedsättning, dras också detta av från handikappbidraget.
Handikappbidraget är skattefri inkomst.
Betalningsdag
Om bankerna är stängda på utbetalningsdagen betalas handikappbidraget ut föregående öppetdag.
Till den som är under 18 år betalas handikappbidraget in på det konto som vårdnadshavaren uppgett.
Så här ansöker du om handikappbidrag för vuxna
Så här ansöker du om handikappbidrag för personer över 16 år:
- Fyll i blanketten Vårdbidrag för pensionstagare/Handikappbidrag för personer över 16 år EV 256r (pdf). Använd samma blankett om du ansöker om fortsatt handikappbidrag eller förhöjning av handikappbidraget.
- Spara den tomma blanketten på din dator eller mobila enhet. Fyll inte i ansökan direkt i din webbläsare, eftersom en del av uppgifterna då kan gå förlorade.
- Öppna blanketten i Adobe Reader och fyll i den.
- Spara den ifyllda ansökan på din enhet. Ansökan måste vara i pdf-format.
- Läs våra anvisningar för tekniska problemsituationer.
- Skicka in din ansökan i MittFPA.
- Logga in i MittFPA och gå till Gör ansökan.
- Välj Handikappförmåner och sedan Handikappbidrag för personer över 16 år.
- När du lämnar in din ansökan i MittFPA behöver du inte underteckna den.
- Fotografera bilagorna och skicka in dem i MittFPA. Bilagor som behövs:
- Läkarutlåtande C som är högst cirka 6 månader gammalt. Som bilaga duger också någon annan medicinsk utredning, såsom läkarutlåtande B eller en kopia av patientjournalen, om där framgår de uppgifter som behövs för att ansökan ska kunna avgöras. Nödvändiga uppgifter är uppgifter om kundens sjukdomar, aktuella funktionsförmåga och hälsotillstånd.
- I MittFPA kan du se om din ansökan har avgjorts, hur stort belopp du får och när det betalas ut. Du får också ett beslut hem till dig per post, om du inte har avstått från papperspost.
Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. Skriv ut blanketten, underteckna den och skicka den och bilagorna till Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.
Fyll i ansökan noggrant
Beskriv i din ansökan de områden i vardagen där du behöver hjälp, handledning eller tillsyn. Berätta hur sjukdomen eller funktionsnedsättningen påverkar ditt dagliga liv och din funktionsförmåga. Observera att enbart uppgifter från läkarutlåtandet inte räcker för att ansökan ska kunna behandlas.
Så här ansöker du om handikappbidrag för någon annan
annan vuxen i MittFPA. Logga in i MittFPA med dina bankkoder eller ditt mobilcertifikat. Välj Sköt ärenden för en annan person. I MittFPA kan du se belopp och betalningsdatum samt skicka bilagor och meddelanden på den andra personens vägnar.
Du behöver alltid en fullmakt för att uträtta ärenden för en myndig person. För att uträtta ärenden för ett barn krävs i allmänhet ingen separat fullmakt, utan FPA får de nödvändiga uppgifterna direkt från befolkningsdatasystemet.
Läs mer om att sköta ärenden för en annan person.
Ett dödsbo kan inte ansöka om handikappbidrag.
Kom ihåg detta när du ansöker om handikappbidrag
FPA kan bevilja handikappbidrag retroaktivt för högst sex månader. Beviljande av retroaktivt handikappbidrag prövas alltid från fall till fall.
Om vi inte får en medicinsk utredning samtidigt med ansökan, ger vi dig en tidsfrist för att lämna in bilagorna. Om du inte kan lämna in den begärda bilagan eller tilläggsutredningen inom utsatt tid, kan du be om förlängning av tidsfristen genom att ringa FPA.
Om vi inte får den bilaga eller utredning som vi har begärt, måste vi avslå din ansökan. Vi behandlar din ansökan på nytt när du lämnar in de uppgifter som saknas.
Lämna in din ansökan och bilagorna till FPA i god tid före handikappbidraget upphör för att undvika avbrott i utbetalningen. Gör ansökan om fortsatt utbetalning senast inom ett halvt år från det att den föregående bidragsperioden tagit slut.
För att ansöka om förhöjning behöver du i regel ett nytt läkarutlåtande. Det behövs dock inte om ansökan om förhöjning enbart grundar sig på särskilda kostnader. Ange då i ansökan under Övriga upplysningar att du ansöker om höjning på grundval av kostnader.
Meddela förändringar som inverkar på handikappbidrag för vuxna
Meddela FPA så snart som möjligt om det sker förändringar i din situation. Förändringarna kan inverka på din rätt att få bidrag eller på bidragets belopp. Då kan det hända att det bidrag som betalas ut blir för stort eller för litet.
Kom ihåg att meddela FPA om
- ditt hälsotillstånd eller din funktionsförmåga har förändrats väsentligt
- ditt behov av hjälp har minskat eller ökat betydligt
- de särskilda kostnaderna har minskat eller ökat betydligt
- du beviljas mentillägg, hjälplöshetstillägg eller en motsvarande ersättning från någon annan inrättning än FPA
- du flyttar utomlands för en längre tid.
Meddela förändringar i MittFPA, per telefon eller per post.
Om du låter bli att meddela förändringar, kan det hända att en förmån betalas till dig utan grund. Förmånen måste då återkrävas senare. Läs mer om återkrav.
Kontrollera också hur en förändring i din livssituation inverkar på andra förmåner från FPA.
Information på lättläst svenska och på teckenspråk
Hur ser din livssituation ut i övrigt?
Behöver du hjälp med att upprätthålla din arbetsförmåga?
FPA har ett brett utbud av rehabiliteringstjänster. Diskutera med din läkare om du kunde ha nytta av rehabilitering i din situation.
Måste du vara borta från jobbet?
Du kan få sjukdagpenning om du inte kan arbeta på grund av din funktionsnedsättning eller sjukdom. Du kan också ansöka om partiell sjukdagpenning om du måste minska din arbetstid på grund av nedsatt funktionsförmåga.
Klarar du av dina boendeutgifter?
Bostadsbidrag kan kompensera för minskade inkomster och hjälpa dig att klara boendeutgifterna. Se vilka utgifter du kan få bostadsbidrag för.
Behöver du ett funktionshinderkort?
Med EU:s funktionshinderkort kan du visa att du har en funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom, eller att du behöver en assistent. Du kan använda kortet till exempel i kollektivtrafiken och vid idrotts- och kulturevenemang. Läs mer om funktionshinderkortet.
Behöver du tolkning på grund av en funktionsnedsättning?
Om du har en hörselnedsättning, syn- och hörselnedsättning eller tal- och språkstörning kan du få tolktjänst från FPA för olika situationer i vardagen. Läs mer om tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning.