Lääkkeen säilyvyys | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

Lääkkeen säilyvyys ja kerralla korvattava lääkemäärä

Eräiden lääkevalmisteiden säilyvyys on käyttöönoton jälkeen rajallista. Muun muassa silmätipat ja insuliinit ovat esimerkkejä tällaisista valmisteista. Kerralla korvattuna toimitettavaa lääkemäärää laskettaessa huomioi annostusohjeen ja pakkauskoon lisäksi valmisteen rajallinen säilyvyys. Toimita asiakkaalle korvattuna enintään 100 päivän lääkemäärä.

Valmiste säilyy avattuna 28 päivää

Annostusohjeen perusteella laskettuna yksi 5 ml:n silmätippapullo riittäisi 50 päivää. Valmiste säilyy kuitenkin avattuna vain 28 päivää. Näin ollen asiakkaalle voidaan toimittaa kerralla korvattuna 3 silmätippapulloa eli 84 päivän lääkemäärä.

Valmiste säilyy avattuna 60 päivää

Annostusohjeen perusteella laskettuna 140 annoksen nenäsumutepullo riittäisi 70 päivää. Käyttöönotettu sumutepullo on kuitenkin käytettävä 2 kuukauden kuluessa ensimmäisestä käytöstä.

Asiakkaalle voidaan toimittaa kerralla korvattuna yksi sumutepullo, joka on 2 kuukauden eli 60 päivän lääkemäärä. Asiakkaalle ei voida toimittaa kahta sumutepulloa, koska se on yli 100 päivän lääkemäärä. Säilyvyyden rajallisuus otetaan huomioon seuraavaa lääke-erää korvattuna toimitettaessa. Tässä tapauksessa seuraavan lääke-erän toimitusväliä määritettäessä katsotaan, että edellinen toimitus on vastannut 60 päivän lääkemäärää.

Sivu päivitetty 25.9.2023