Dyra läkemedel | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Dyra läkemedel

Ett läkemedel är dyrt om det på marknaden finns en förpackningsstorlek som kostar mer än 1 000 euro. Det här baserar sig på sjukförsäkringslagen. 

Om ditt läkemedel är dyrt, kan du vid ett köp få ersättning för läkemedel för högst 1 månad.

Exempel på ett dyrt läkemedel

En förpackning med 30 tabletter kostar 800 euro och en förpackning med 100 tabletter kostar 2 500 euro. Båda förpackningarna innehåller dyra läkemedel, eftersom det finns en förpackningsstorlek som kostar mer än 1 000 euro på marknaden. 

Du kan kontakta oss om du upplever det som särskilt besvärligt att besöka ett apotek med en månads mellanrum. FPA reder ut om du kunde få ett undantagslov. Med ett undantagslov kan du köpa dyra läkemedel för 3 månader och få direktersättning för köpet på apoteket.

FPA beviljar undantagslov utifrån din helhetssituation. FPA beviljar inte undantagslov enbart på grund av en svår sjukdom eller för att det är långt till apoteket. 

Du kan få undantagslov för ett köp eller för en längre tid. I allmänhet beviljas ett långvarigt undantagslov för den tid receptet är giltigt.

Så här ansöker du om undantagslov

  1. Ring FPA:s servicenummer eller skicka ett meddelande om saken i MittFPA. Logga in i MittFPA med nätbankskoder eller mobilcertifikat.
  2. Berätta varför du behöver ett undantagslov för att på en och samma gång köpa ett dyrt läkemedel för mer än 1 månad. 
  3. Du får ett meddelande från FPA när ärendet har behandlats. 
  4. Om du får ett undantagslov förmedlas en uppgift om detta från FPA till apoteket. 
Senast ändrad 12.2.2024