Näin haet vanhempainrahaa ja vanhempainrahaa osittaisena | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin haet vanhempainrahaa

Luovu paperipostista ja nopeuta asiointia

Anna OmaKelassa lupa siihen, että voimme lähettää sinulle verkossa viestejä, kirjeitä ja päätöksiä. Saat ilmoituksen OmaKelaan saapuneesta postista tekstiviestillä tai sähköpostilla.

Toimi näin, kun haluat luopua paperipostista

Hae vanhempainrahaa OmaKelassa

Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Hae etuutta
  1. Hae vanhempainrahaa OmaKelassa vanhempainpäivärahan hakemuksella. Voit hakea samalla hakemuksella täysiä ja osittaisia vanhempainrahapäiviä sekä sinulle luovutettuja vanhempainrahapäiviä. Jokaisen vanhempainrahaa hakevan vanhemman, vanhemman puolison tai lapsen muun huoltajan täytyy tehdä oma hakemus. Lue lisää vanhempainpäivärahasta.
  2. Tarvitset hakemukseen vanhempainrahan alkamis- ja päättymispäivät. Tarkista ne raskaus- ja vanhempainrahapäivien laskurilla.
  3. Lähetä hakemuksen liitteet OmaKelassa. Voit skannata ne tai ottaa niistä kuvan. Liitä hakemukseesi
  4. Vanhempainrahan määrä perustuu vuosituloosi. Kela saa yleensä tarvitsemansa tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista, joten niitä ei tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan.
    • Jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi täyttää 3 vuotta tai jos olet saanut saman lapsen perusteella aikaisemmin raskaus- tai vanhempainrahaa, lue lisää vanhempainrahan määräytymisestä.
    • Jos työnantajasi maksaa palkkaa vanhempainvapaasi ajalta, ilmoita hakemuksessasi, miltä ajalta saat palkkaa. Vanhempainraha maksetaan siltä ajalta työnantajallesi, ja työnantajan täytyy toimittaa Kelaan oma hakemuksensa.
  5. Jos et ole naimisissa lapsen toisen vanhemman kanssa, hakemuksessa kysytään, onko vanhemmuus tunnustettu. Vanhemmuuden tunnustaminen vaikuttaa molempien vanhempien vanhempainrahapäivien määrään, joten asiaa kannattaa pohtia ennen hakemuksen täyttämistä.
  6. Voit hakea samalla hakemuksella myös raskausrahaa.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Vanhempien etuushakemus SV 15 (pdf). Voit hakea samalla lomakkeella raskausrahaa, vanhempainrahaa ja äitiysavustusta. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, minkä verran etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Jos et hae kaikkia vanhempainrahapäiviä kerralla, näet OmaKelassa tiedon myös siitä, kuinka paljon sinulla on täysiä vanhempainrahapäiviä käyttämättä.

Synnyttävä vanhempi voi hakea myös äitiysavustusta. Lisäksi kumpi tahansa vanhempi voi hakea lapsilisää.

Hakuaika

Synnyttävä vanhempi voi hakea vanhempainrahaa jo ennen lapsen syntymää samaan aikaan raskausrahan kanssa. Vanhempainrahaa voi hakea myös erikseen.

Toinen vanhempi, vanhemman puoliso tai lapsen muu huoltaja voi hakea vanhempainrahaa ennen vanhempainvapaan alkua, mutta vasta lapsen syntymän jälkeen.

Jos haet vanhempainrahaa sellaisilta päiviltä, jotka lapsen toinen vanhempi on luovuttanut sinulle, voit tehdä hakemuksen heti, kun hän on luovuttanut päivät.

Sovi päivien luovutuksesta suoraan toisen vanhemman kanssa. Kela ei ilmoita luovutetuista vanhempainrahapäivistä erikseen. Luovutetut päivät näkyvät OmaKelassa vasta, kun olet hakenut niiltä päiviltä vanhempainrahaa ja Kela on antanut vanhempainrahoista päätöksen. Voit siis hakea vanhempainrahaa sinulle luovutetuilta päiviltä, vaikka OmaKelassa näkyvän arvion mukaan jäljellä olevia vanhempainrahapäiviä olisi vähemmän. 

Jos pidät vanhempainvapaata useissa jaksoissa, voit hakea vanhempainrahaa eri jaksoille yhtä aikaa tai jakso kerrallaan.

Hae vanhempainrahaa viimeistään 2 kuukauden kuluessa kunkin vanhempainvapaajakson alkamisesta.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan muutoksista elämäntilanteessasi, jotta vanhempainraha voidaan maksaa sinulle oikein. Vanhempainrahan saamiseen vaikuttaa esimerkiksi työssäkäynti vapaan aikana.

Ilmoituksen voit tehdä OmaKelassapuhelimessa tai palvelupisteessä.

Lue lisää

Sivu päivitetty 17.11.2023

Mitä mieltä olet sivusta?