Näin haet vanhempainrahaa

Vanhempainpäivärahat uudistuvat – oletko oikealla sivulla?

Tämä sivu koskee perhettäsi, jos

 • lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen
 • adoptiolapsi otetaan hoitoon 31.7.2022 tai sen jälkeen.

Tutustu vanhempainpäivärahoihin, jos lapsen laskettu aika on ennen 4.9.2022.

Voit hakea vanhempainrahaa aikaisintaan toukokuun alussa.

 1. Hae vanhempainrahaa OmaKelassa vanhempainpäivärahan hakemuksella. Voit hakea samalla hakemuksella täysiä ja osittaisia vanhempainrahapäiviä. Jokaisen vanhempainrahaa hakevan vanhemman, vanhemman puolison tai lapsen muun huoltajan täytyy tehdä oma hakemus.
 2. Tarvitset hakemukseen vanhempainrahan alkamis- ja päättymispäivät. Tarkista ne raskaus- ja vanhempainrahapäivien laskurilla.
 3. Lähetä hakemuksen liitteet OmaKelassa. Voit skannata ne tai ottaa niistä kuvan. Liitä hakemukseesi
 4. Vanhempainrahan määrä perustuu vuosituloosi. Kela saa yleensä tarvitsemansa tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista, joten niitä ei tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan.
  • Jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi täyttää 3 vuotta tai jos olet saanut saman lapsen perusteella aikaisemmin raskaus- tai vanhempainrahaa, lue lisää vanhempainrahan määräytymisestä.
  • Jos työnantajasi maksaa palkkaa vanhempainvapaasi ajalta, ilmoita hakemuksessasi, miltä ajalta saat palkkaa. Vanhempainraha maksetaan siltä ajalta työnantajallesi, ja työnantajan täytyy toimittaa Kelaan oma hakemuksensa.
 5. Jos et ole naimisissa lapsen toisen vanhemman kanssa, hakemuksessa kysytään, onko vanhemmuus tunnustettu. Vanhemmuuden tunnustaminen vaikuttaa molempien vanhempien vanhempainrahapäivien määrään, joten asiaa kannattaa pohtia ennen hakemuksen täyttämistä.
 6. Voit hakea samalla hakemuksella myös raskausrahaa.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Vanhempien etuushakemus SV 15 (pdf). Lomake julkaistaan toukokuun alussa. Voit hakea samalla lomakkeella raskausrahaa, vanhempainrahaa ja äitiysavustusta. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, minkä verran etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Jos et hae kaikkia vanhempainrahapäiviä kerralla, näet OmaKelassa tiedon myös siitä, kuinka paljon sinulla on täysiä vanhempainrahapäiviä käyttämättä.

Synnyttävä vanhempi voi hakea myös äitiysavustusta. Lisäksi kumpi tahansa vanhempi voi hakea lapsilisää.

Hakuaika

Synnyttävä vanhempi voi hakea vanhempainrahaa jo ennen lapsen syntymää samaan aikaan raskausrahan kanssa. Vanhempainrahaa voi hakea myös erikseen.

Toinen vanhempi, vanhemman puoliso tai lapsen muu huoltaja voi hakea vanhempainrahaa ennen vanhempainvapaan alkua, mutta vasta lapsen syntymän jälkeen.

Jos haet vanhempainrahaa sinulle luovutetuille vanhempainrahapäiville, voit tehdä hakemuksen vasta, kun toinen vanhemmista on luovuttanut päivät sinulle.

Jos pidät vanhempainvapaata useissa jaksoissa, voit hakea vanhempainrahaa eri jaksoille yhtä aikaa tai jakso kerrallaan.

Hae vanhempainrahaa viimeistään 2 kuukauden kuluessa kunkin vanhempainvapaajakson alkamisesta.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan muutoksista elämäntilanteessasi, jotta vanhempainraha voidaan maksaa sinulle oikein. Vanhempainrahan saamiseen vaikuttaa esimerkiksi työssäkäynti vapaan aikana.

Ilmoituksen voit tehdä OmaKelassapuhelimessa tai palvelupisteessä.

Lue lisää