Pikaopas perustoimeentulotukeen

Perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Sitä voi saada henkilö tai perhe, joka ei voi saada muuten toimeentuloaan ja jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Pikaopas neuvoo sinua tuen hakemisessa.

Sisältö

Näin haet toimeentulotukea Hakemuksesi käsittely Kelassa Kun elämäntilanteesi muuttuu
Asiakas Kela Kunta

Näin haet toimeentulotukea

 

Perustoimeentulotuki

Sinulla voi olla oikeus saada perustoimeentulotukea, jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihisi, kuten asumiseen ja ruokaan.

Lue lisää
 

Hae ensin muut tuet

Ennen perustoimeentulotuen hakemista sinun pitää selvittää, voitko saada muita tuloja tai etuuksia, esimerkiksi työttömyysturvaa ja asumistukea. Toimeentulotuki on viimesijainen etuus.

Lue lisää
 

Arvioi tuen määrä laskurilla

Laskurilla voit arvioida sinun tai perheesi mahdollisen oikeuden perustoimeentulotukeen.

Lue lisää
 

Hae perustoimeentulotuki verkossa

Hae tukea ja toimita liitteet verkossa. Voit hakea tukea myös lomakkeella. Tukea on mahdollista hakea myös suullisesti. Ota silloin yhteyttä Kelan puhelinpalveluun tai palvelupisteeseen.

Hae etuutta Lue lisää
 

Kela palvelee

Onko sinulla tai perheelläsi tarvetta keskustella toimeentulotukeen liittyvistä asioista? Voit soittaa palvelunumeroon tai asioida missä tahansa Kelan palvelupisteessä.

Lue lisää
 

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki kunnasta

Jos sinulla on sellaisia erityisiä menoja, joihin et voi saada perustoimeentulotukea, voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea kunnan sosiaalitoimesta.

Lue lisää
 

Näin haet täydentävää tai ehkäisevää tukea

Hae ensin päätös perustoimeentulotuesta Kelasta. Ilmoita samassa hakemuksessa, jos haet täydentävää tai ehkäisevää tukea.Voit pyytää, että Kela siirtää hakemuksen kuntaan. Jos olet jo saanut päätöksen perustoimeentulotuesta, hae täydentävää ja ehkäisevää tukea suoraan kunnasta.

 

Kelan ja kunnan välinen yhteistyö

Onko sinulla tai perheelläsi tarvetta keskustella Kelan työntekijän tai kunnan sosiaalihuollon ammattihenkilön kanssa? Tarpeen mukaan Kela välittää tietojasi kunnan sosiaalitoimeen, jossa voidaan pohtia elämäntilannettasi syvällisemmin kuin Kelassa.

Hakemuksesi käsittely Kelassa

 

Saat päätöksen seitsemässä arkipäivässä

Kela antaa päätöksen perustoimeentulotuesta viimeistään 7 arkipäivän kuluessa siitä, kun hakemuksesi on saapunut Kelaan. Tämä edellyttää, että olet toimittanut Kelaan kaikki tarvittavat liitteet hakemuksesi käsittelyä varten.

Lue lisää
 

Katso hakemuksen tilanne verkossa

Näet verkon asiointipalvelussa, kun hakemuksesi on käsitelty. Voit katsella myös tietoja muista sinulle myönnetyistä ja maksetuista Kelan tuista.

Lue lisää
 

Tuki maksetaan kuukauden 1. päivänä

Perustoimeentulotuki maksetaan tilillesi kuukauden 1. pankkipäivänä. Jos maksu ei ehdi säännölliseen maksupäivään, se maksetaan päätöksenteon yhteydessä. Silloin maksu on pankkitililläsi 2 pankkipäivän kuluessa.

Lue lisää
 

Reseptilääkkeet apteekista maksusitoumuksella

Kun sinulle myönnetään perustoimeentulotuki ja tarvitset lääkkeitä, saat samalla maksusitoumuksen apteekkiin.

Lue lisää
 

Laskujen maksu Kelasta

Kun olet saanut päätöksen perustoimeentulotuesta, voit saada lisäksi tukea esimerkiksi sähkölaskuun tai kotivakuutukseen, jos se erääntyy päätöksesi voimassaoloaikana. Laskut voit lähettää verkossa tai postitse.

Hae etuutta Lue lisää
 

Jatkohakemus

Kela myöntää perustoimeentulotuen yleensä 1-2 kuukaudeksi kerrallaan. Sen jälkeen voit tarvittaessa hakea jatkoa.

Lue lisää

Kun elämäntilanteesi muuttuu

 

Ilmoita muutoksista

Sinun on ilmoitettava Kelaan kaikista olosuhteidesi muutoksista, jotka vaikuttavat perustoimeentulotuen määrään. Voit ilmoittaa muutoksista verkossa, lomakkeella tai puhelinpalvelussa.

Lue lisää
 

Tuen tarkistaminen

Perustoimeentulotuki tarkistetaan, jos sinun tai perheesi olosuhteissa tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat perustoimeentulotuen määrään.

Lue lisää
 

Ajanvaraus auttaa tarvittaessa

Kun elämäntilanteesi on muuttunut tai tarvitset muuten henkilökohtaista palvelua, voit varata itsellesi ajan Kelan puhelin- tai toimistopalveluun.

Lue lisää
 

Kela vastaa myös verkossa

Voit myös kysyä perustoimeentulotukeen ja sen hakemiseen liittyviä yleisiä kysymyksiä verkossa Kysy Kelasta -keskustelupalstalla.

Lue lisää