Pikaopas perustoimeentulotukeen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Pikaopas perustoimeentulotukeen

Perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Sitä voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Pikaopas neuvoo sinua tuen hakemisessa.

Näin haet toimeentulotukea

Perustoimeentulotuki

Sinulla voi olla oikeus saada perustoimeentulotukea, jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihisi, kuten asumiseen ja ruokaan.

Hae ensin muut tuet

Toimeentulotuki on viimesijainen etuus. Ennen perustoimeentulotuen hakemista sinun pitää selvittää, voitko saada muita tuloja tai etuuksia, esimerkiksi työttömyysturvaa ja asumistukea.

Arvioi tuen määrä laskurilla

Laskurilla voit arvioida, onko sinulla tai perheelläsi oikeus toimeentulotukeen.

Hae perustoimeentulotuki verkossa

Hae tukea ja toimita liitteet verkossa. Voit hakea tukea myös lomakkeella. Tukea on mahdollista hakea myös suullisesti. Ota silloin yhteyttä Kelan puhelinpalveluun tai palvelupisteeseen.

Kela palvelee

Onko sinulla tai perheelläsi tarvetta keskustella toimeentulotukeen liittyvistä asioista? Voit soittaa palvelunumeroon tai asioida missä tahansa Kelan palvelupisteessä. Kelaan voi myös varata ajan.

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki hyvinvointialueelta

Jos sinulla on erityisiä menoja, joihin et voi saada perustoimeentulotukea, voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea hyvinvointialueen sosiaalitoimesta.

Näin haet täydentävää tai ehkäisevää tukea

Hae ensin päätös perustoimeentulotuesta Kelasta. Ilmoita samassa hakemuksessa, jos haet täydentävää tai ehkäisevää tukea. Kela siirtää pyynnöstäsi hakemuksen hyvinvointialueen sosiaalitoimeen, jos hakemukseen sisältyy muita kuin perustoimeentulotuessa huomioitavia menoeriä. Jos olet jo saanut päätöksen perustoimeentulotuesta, voit hakea täydentävää ja ehkäisevää tukea suoraan hyvinvointialueelta.

Kela ja hyvinvointialue tekevät yhteistyötä

Onko sinulla tai perheelläsi tarvetta keskustella hyvinvointialueen sosiaalihuollon ammattihenkilön kanssa? Kela voi välittää tietojasi hyvinvointialueen sosiaalitoimeen, jossa voidaan pohtia elämäntilannettasi syvällisemmin kuin Kelassa. Hyvinvointialue voi tarjota myös erilaisia sosiaalihuollon palveluja, jos tarvitset niitä elämäntilanteesi tueksi.

Hakemuksesi käsittely Kelassa

Saat päätöksen seitsemässä arkipäivässä

Kela antaa päätöksen perustoimeentulotuesta viimeistään 7 arkipäivän (ma–pe) kuluessa siitä, kun hakemuksesi on saapunut Kelaan. Tämä edellyttää, että olet toimittanut Kelaan kaikki tarvittavat tiedot hakemuksesi käsittelyä varten.

Katso hakemuksen tilanne verkossa

Näet OmaKelassa, kun hakemuksesi on käsitelty. Voit katsella myös tietoja muista sinulle myönnetyistä ja maksetuista Kelan tuista.

Tuki maksetaan kuukauden 1. päivänä

Perustoimeentulotuki maksetaan tilillesi kuukauden 1. pankkipäivänä. Jos maksu ei ehdi säännölliseen maksupäivään, tuki maksetaan, kun hakemuksesi on käsitelty. Sen jälkeen maksu on pankkitililläsi 2 pankkipäivän kuluessa.

Reseptilääkkeet apteekista maksusitoumuksella

Kun sinulle myönnetään perustoimeentulotuki, saat samalla maksusitoumuksen apteekkiin reseptilääkkeitä varten.

Laskujen maksu Kelasta

Kun olet saanut päätöksen perustoimeentulotuesta, voit saada lisäksi tukea esimerkiksi sähkölaskuun tai kotivakuutukseen, jos se erääntyy päätöksesi voimassaoloaikana. Merkitse laskuun näkyviin henkilötunnuksesi ja tieto siitä, maksetaanko lasku suoraan laskuttajalle, vai haluatko, että Kela siirtää tilillesi rahaa, jolloin sinun tulee maksaa lasku itse. Laskut voit lähettää verkossa tai postitse.

Jatkohakemus

Kela myöntää perustoimeentulotuen yleensä 1-2 kuukaudeksi kerrallaan. Sen jälkeen voit tarvittaessa hakea jatkoa. 

Kun elämäntilanteesi muuttuu

Ilmoita muutoksista

Ilmoita välittömästi Kelaan kaikista olosuhteidesi muutoksista, jotka vaikuttavat perustoimeentulotukeen. Voit ilmoittaa muutoksista verkossa, lomakkeella tai puhelinpalvelussa.

Tuen tarkistaminen

Kela tarkistaa perustoimeentulotuen, jos sinun tai perheesi olosuhteissa tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat perustoimeentulotukeen.

Ajanvaraus auttaa tarvittaessa

Kun elämäntilanteesi on muuttunut tai tarvitset muuten henkilökohtaista palvelua, voit varata itsellesi ajan Kelaan. Ajan voi varata puhelinpalveluun tai palvelupisteeseen.

Sivu päivitetty 15.1.2024