Vanhempainpäivärahojen määrä ja maksaminen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Vanhempainpäivärahojen määrä ja maksaminen

Kaikkien vanhempainpäivärahojen eli

määrä lasketaan samalla tavalla.

Arvioi vanhempainpäivärahan määrä laskurilla

Laskuriin

Miten päiväraha määräytyy?

Päivärahasi määrä perustuu vuosituloon. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden jaksolta, joka edeltää etuuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Tietyissä tilanteissa päiväraha voidaan laskea jakson viimeisten 3 kuukauden perusteella.

Arkipäivät

Vanhempainpäivärahoja maksetaan arkipäiviltä. Arkipäiviksi lasketaan päivät maanantaista lauantaihin paitsi arkipyhät. Arkipyhä on muuksi viikonpäiväksi kuin sunnuntaiksi sattuva pyhäpäivä.

Vähimmäispäiväraha

Saat vähimmäispäivärahaa, jos sinulla ei ole ollut lainkaan tuloja tai vuositulosi jää alle vähimmäismäärään oikeuttavan tulorajan.

Vuonna 2024 vähimmäispäiväraha on

  • 31,99 euroa arkipäivältä.

Korotus raskaus- ja vanhempainrahaan

Raskausrahaa maksetaan korotettuna koko ajalta. Vanhempainrahaa maksetaan korotettuna 16 ensimmäistä arkipäivää. Korotettu päiväraha on enintään 90 % työtuloista. Korotus koskee kaikkia vanhempainrahapäiviä, myös luovutettuja vanhempainrahapäiviä. Jokainen vanhempainrahaa saava henkilö saa korotuksen vain kerran.

Samasta lapsesta maksettavat vanhempainpäivärahat

Saman lapsen perusteella maksettavat eri vanhempainpäivärahat lasketaan samojen tulojen mukaan. Kun siirryt päivärahalta toiselle, esimerkiksi raskausrahalta vanhempainrahalle tai yhdeltä vanhempainrahajaksolta toiselle vanhempainrahajaksolle, päivärahan perusteena oleva tulo ei muutu.

Esimerkki vanhempainrahakausien välillä muuttuneista tuloista

Julia on pitänyt raskaus- ja vanhempainvapaata 15.9.2022–30.4.2023. Tämän jälkeen hän on palannut töihin, koska sai uuden, parempipalkkaisen työpaikan. Julia piti toisen jakson vanhempainvapaata 1.1.2024 alkaen. Jälkimmäisen vanhempainvapaajakson vanhempainraha on saman suuruinen kuin ensimmäisen, vaikka Julian tulot ovat jaksojen välillä nousseet.

Seuraava lapsi ennen kuin edellinen on 3 vuotta

Jos lapsesi laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi täyttää 3 vuotta, voit saada vanhempainpäivärahaa saman vuosi- tai työtulon mukaan kuin edellisestä lapsesta.

Sääntöä voidaan käyttää aina, kun uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi täyttää 3 vuotta.

Esimerkki vanhempainpäivärahasta, kun uusi lapsi syntyy ennen kuin edellinen on 3 vuotta

Kertun perheeseen syntyy esikoinen vuonna 2021, seuraava lapsi v. 2023 ja seuraava lapsi v. 2025. Päiväraha voidaan laskea kaikista lapsista saman tulon mukaan kuin ensimmäisestä lapsesta.

Samoin adoptiovanhemmat voivat saada vanhempainrahan edellisen adoptiolapsen mukaan, jos lapsi otetaan hoitoon ennen kuin edellisen adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut 3 vuotta.

Kun edellisen vanhempainpäivärahan perusteena ollutta vuosituloa käytetään uuden vanhempainpäivärahan perusteena, vuositulo tarkistetaan palkkakertoimella. Vaikka siis vuositulo on molemmissa vanhempainpäivärahoissa sama, päivärahan määrä saattaa muuttua hieman.

Sinun ei tarvitse ilmoittaa Kelaan, että haluat vanhempainpäivärahasi edellisten tulojen perusteella. Kela laskee automaattisesti, onko sinun kannattavampaa saada vanhempainpäivärahat uuden vuositulon vai saman tulon mukaan kuin edellisestä lapsesta.

Maksaminen

Vanhempainpäivärahat maksetaan jälkikäteen enintään 25 arkipäivän maksuerissä.

Kela toimittaa tiedon maksamastaan vanhempainpäivärahasta tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksupäivästä.

Voit tarkistaa oman päivärahasi seuraavan maksupäivän OmaKelasta. Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Lue lisää

Sivu päivitetty 15.1.2024

Mitä mieltä olet sivusta?