Näin haet vanhuuseläkettä

Hae Kelan vanhuuseläkettä verkossa

Lähetä hakemus ja liitteet helposti verkossa. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Hae etuutta
  1. Jos työeläkkeesi on pieni tai et saa sitä lainkaan, voit hakea vanhuuseläkettä kansaneläkkeenä Kelan verkkoasiointipalvelusta. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa.
    • Jos olet asunut muualla kuin Suomessa, liitä hakemukseen aina liite U Asuminen ja työnteko ulkomailla (ETK/Kela 7110). Ilmoita kaikki maat, joissa olet asunut tai työskennellyt.
  3. Kelan verkkoasiointipalvelusta näet, onko eläkehakemuksesi ratkaistu ja paljonko etuutta saat. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä.

Voit hakea vanhuuseläkettä Kelasta myös suullisesti joko palvelunumerossa 020 692 202 tai Kelan palvelupisteessä.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa Kelan ja työeläkelaitosten yhteisen lomakkeen (ETK/Kela 7001) ja postittaa sen liitteineen Kelaan. Muista allekirjoittaa hakemus.

Sinulla voi olla oikeus saada eläkettä niistä maista, joissa olet asunut tai työskennellyt.

Voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi, jos sinun on itse hankala hoitaa Kela-asioitasi.

Vanhuuseläkkeen lisäksi voit hakea Kelasta takuueläkettä.

Haku- ja käsittelyaika

Kelasta vanhuuseläkkeenä maksettavan kansaneläkkeen takautuva hakuaika on 6 kuukautta, ja työeläkkeenä työeläkelaitoksesta maksettavan vanhuuseläkkeen 3 kuukautta.

Kansaneläkkeen vanhuuseläkettä voit hakea joko yhtä aikaa työeläkkeen vanhuuseläkkeen kanssa tai erikseen. Jos esimerkiksi haet työeläkettä 63-vuotiaana, voit hakea myös kansaneläkkeen vanhuuseläkettä varhennettuna, mutta se jää silloin pysyvästi pienemmäksi kuin 65 vuoden iässä. Voit myös hakea kansaneläkkeen vanhuuseläkkeenä, kun täytät 65 vuotta, jos olet varhennetulla työeläkkeellä 63-vuotiaana etkä ole hakenut kansaneläkettä varhennettuna.

Jos saat Kelasta työkyvyttömyyseläkettä, se muutetaan ilman hakemusta vanhuuseläkkeeksi, kun täytät 65 vuotta (seuraavan kuukauden alusta).

  • Näet Kelan verkkoasiointipalvelusta, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan.
  • Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta selviää, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää. Käsittely kestää kauemmin, jos haet eläkettä myös ulkomailta.

Lue lisää