Näin haet vanhuuseläkettä | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin haet vanhuuseläkettä

Hae Kelan vanhuuseläkettä OmaKelassa

Hae etuutta
  1. Jos työeläkkeesi on pieni tai et saa sitä lainkaan, voit hakea vanhuuseläkettä kansaneläkkeenä OmaKelassa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.
  3. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Voit hakea vanhuuseläkettä Kelasta myös suullisesti joko palvelunumerossa 020 692 202 tai Kelan palvelupisteessä.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat Kelan ja työeläkelaitosten yhteisen lomakkeen ETK/Kela 7001 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Sinulla voi olla oikeus saada eläkettä niistä maista, joissa olet asunut tai työskennellyt.

Voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi, jos sinun on itse hankala hoitaa Kela-asioitasi.

Vanhuuseläkkeen lisäksi voit hakea Kelasta takuueläkettä.

Haku- ja käsittelyaika

Kelasta vanhuuseläkkeenä maksettavan kansaneläkkeen takautuva hakuaika on 6 kuukautta, ja työeläkkeenä työeläkelaitoksesta maksettavan vanhuuseläkkeen 3 kuukautta.

Kansaneläkkeen vanhuuseläkettä voit hakea joko yhtä aikaa työeläkkeen vanhuuseläkkeen kanssa tai erikseen. Jos esimerkiksi haet työeläkettä 63-vuotiaana, voit hakea myös kansaneläkkeen vanhuuseläkettä varhennettuna, mutta se jää silloin pysyvästi pienemmäksi kuin 65 vuoden iässä. Voit myös hakea kansaneläkkeen vanhuuseläkkeenä, kun täytät 65 vuotta, jos olet varhennetulla työeläkkeellä 63-vuotiaana etkä ole hakenut kansaneläkettä varhennettuna.

Jos saat Kelasta työkyvyttömyyseläkettä, se muutetaan ilman hakemusta vanhuuseläkkeeksi, kun täytät 65 vuotta (seuraavan kuukauden alusta).

  • Näet Kelan verkkoasiointipalvelusta, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan.
  • Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta selviää, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää. Käsittely kestää kauemmin, jos haet eläkettä myös ulkomailta.

Lue lisää

Sivu päivitetty 22.1.2024

Mitä mieltä olet sivusta?