Näin haet yksityisen hoidon tukea | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin haet yksityisen hoidon tukea

Yksityisen hoidon tukea voi hakea toinen lapsen vanhemmista tai muu huoltaja. Tuki maksetaan kuitenkin aina suoraan yksityiselle hoitajalle tai varhaiskasvatuksen tuottajalle.

Hae yksityisen hoidon tukea OmaKelassa

Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Hae etuutta
 1. Hae yksityisen hoidon tukea OmaKelassa. Samalla hakemuksella haetaan kaikkia lastenhoidon tukia.
  • Liitä hakemukseen selvitys varhaiskasvatuksen tuottajasta WH 2 (pdf) tai pyydä varhaiskasvatuksen tuottajaa tekemään ilmoitus verkossa.
  • Jos olet tehnyt työsopimuksen suoraan yksityisen hoitajan kanssa, pyydä lomakkeeseen kunnan merkintä, että se hyväksyy kyseisen hoitajan. Liitä hakemukseen myös kopio työsopimuksesta.
 2. Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat yhteenvetosivulla listan tarvittavista liitteistä. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.
  • Jos haet hoitolisää, täytä hakemukseen perheesi bruttotulot.
   • Kela saa tiedot palkkatuloista ja etuuksista tulorekisteristä ja etuuksien maksajilta. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.
   • Hakemuksessa sinulta pyydetään tarvittavia liitteitä. Jos olet yrittäjä, sinulta pyydetään esimerkiksi yrittäjän tuloselvityslomake Y 8 (pdf) ja lomakkeessa mainitut liitteet.
   • Ilmoita lapsen hoitomaksu sen suuruisena kuin se on ennen tuen saamista. Ilmoita siis se summa, joka on hoitosopimuksessa. Ilmoita maksu jokaisesta lapsesta erikseen.
 3. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat hakemuksen Lasten kotihoidon tuki / Lasten yksityisen hoidon tuki WH 1 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos asut Ahvenanmaalla, hae yksityisen hoidon tuki kotikunnastasi.

Hakuaika

Sinun kannattaa hakea tukea heti, kun olet tehnyt sopimuksen hoitajan kanssa. Hae tukea kuitenkin viimeistään 6 kuukauden kuluessa yksityisen hoidon alkamisesta.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa yksityisen hoidon tukeen liittyvistä muutoksista, jotta tuki voidaan maksaa oikein.

Jos haluat lakkauttaa tuen, tee se OmaKelassa. Voit myös soittaa Kelaan.

Lue lisää

Sivu päivitetty 3.1.2024

Mitä mieltä olet sivusta?