Näin haet yksityisen hoidon tukea

Yksityisen hoidon tukea voi hakea toinen lapsen vanhemmista tai muu huoltaja. Tuki maksetaan kuitenkin aina suoraan yksityiselle hoitajalle tai päivähoitopaikkaan.

Hae yksityisen hoidon tukea OmaKelassa

Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Hae etuutta
 1. Hae yksityisen hoidon tukea OmaKelassa. Valitse Hakemukset ja ilmoitukset > Lastenhoidon tuet > Täytä hakemus. Valitse ylin vaihtoehto Hoitoraha. Samalla hakemuksella haetaan kaikkia lastenhoidon tukia.
 2. Liitä hakemukseen ilmoitus päivähoidon tuottajasta WH 2 (pdf) tai pyydä päivähoidon tuottajaa tekemään ilmoitus verkossa.
 3. Täytettyäsi hakemuksen saat yhteenvetosivulla listan tarvittavista liitteistä. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.
  • Jos haet hoitolisää, täytä hakemukseen perheesi bruttotulot.
   • Kela saa 1.1.2019 alkaen tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.
   • Hakemuksessa pyydetään sinulta tarvittavia liitteitä, kuten yrittäjän tuloselvityslomake Y 8 (pdf) ja lomakkeessa mainitut liitteet.
  • Ilmoita lapsen hoitomaksu ennen tuen saamista eli se summa, joka on hoitosopimuksessa. Ilmoita maksu jokaisesta lapsesta erikseen.
  • Ilmoituksen päivähoidon tuottajasta voi tehdä myös lomakkeella Ilmoitus päivähoidon tuottajasta WH 2 (pdf).
  • Jos olet tehnyt työsopimuksen suoraan yksityisen hoitajan kanssa, pyydä lomakkeeseen kunnan merkintä, että se hyväksyy kyseisen hoitajan. Liitä hakemukseen myös kopio työsopimuksesta.
 4. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu, paljonko etuutta saat ja koska se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat hakemuksen Lasten kotihoidon tuki / Lasten yksityisen hoidon tuki WH 1 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Hakuaika

Sinun kannattaa hakea tukea heti, kun olet tehnyt sopimuksen hoitajan kanssa. Hae tukea kuitenkin viimeistään 6 kuukauden kuluessa yksityisen hoidon alkamisesta.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa yksityisen hoidon tukeen liittyvistä muutoksista, jotta tuki voidaan maksaa oikein.

Jos haluat lakkauttaa tuen, tee se OmaKelassa. Voit myös soittaa Kelaan tai lähettää vapaamuotoisen kirjeen lähimpään Kelan palvelupisteeseen.

Lue lisää