Näin haet yksityisen hoidon tukea

Yksityisen hoidon tukea voi hakea toinen lapsen vanhemmista tai muu huoltaja. Tuki maksetaan kuitenkin aina suoraan yksityiselle hoitajalle tai päivähoitopaikkaan.

Hae yksityisen hoidon tukea nopeasti verkossa

Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelun kautta. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
 1. Hae yksityisen hoidon tukea verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Yksityisen hoidon tuki -hakemus löytyy kohdasta Hakemukset ja ilmoitukset > Lastenhoidon tuet.
 2. Liitä hakemukseen ilmoitus päivähoidon tuottajasta (WH 2) tai pyydä päivähoidon tuottajaa tekemään ilmoitus verkossa.
 3. Täytettyäsi hakemuksen saat yhteenvetosivulla listan tarvittavista liitteistä. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa.
  • Jos haet hoitolisää, täytä hakemukseen tiedot perheen bruttotuloista. Liitä tällöin hakemukseen todistus tai kuitti, kuten
   • puolison viimeisin palkkalaskelma, josta selviää kuluvan vuoden palkkakertymä sekä mahdollisesti maksettavat palkan lisät
   • selvitys omista tuloistasi, jos sinulla on tuloja kotihoidon tuen ajalta
   • yrittäjän tuloselvityslomake (Y 8), tuloslaskelma tai kopio tuoreimmasta veroilmoituksesta
   • päätös työttömyyskassan maksamasta työttömyyspäivärahasta.
  • Ilmoita lapsen hoitomaksu ennen tuen saamista eli se summa, joka on hoitosopimuksessa. Ilmoita maksu jokaisesta lapsesta erikseen.
  • Ilmoituksen päivähoidon tuottajasta voi tehdä myös lomakkeella (WH 2).
  • Jos olet tehnyt työsopimuksen suoraan yksityisen hoitajan kanssa, pyydä lomakkeeseen kunnan merkintä, että se hyväksyy kyseisen hoitajan. Liitä hakemukseen myös kopio työsopimuksesta.
 4. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko tukea saat. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa hakemuksen Lasten kotihoidon tuki / Lasten yksityisen hoidon tuki (WH 1) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.

Hakuaika

Sinun kannattaa hakea tukea heti, kun olet tehnyt sopimuksen hoitajan kanssa. Hae tukea kuitenkin viimeistään 6 kuukauden kuluessa yksityisen hoidon alkamisesta.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa yksityisen hoidon tukeen liittyvistä muutoksista, jotta tuki voidaan maksaa oikein.

Jos haluat lakkauttaa tuen, tee se asiointipalvelussa. Voit myös soittaa Kelaan tai lähettää vapaamuotoisen kirjeen lähimpään Kelan palvelupisteeseen.

Lue lisää