Kuntoutusraha Kelan kuntoutuksessa | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kuntoutusraha Kelan kuntoutuksessa

Kuntoutusraha voidaan myöntää ajalle, jona osallistut Kelan kuntoutukseen. Erilaisiin terapioihin kuntoutusrahaa ei kuitenkaan yleensä makseta.

Ilmoita heti Kelaan, jos et voi osallistua kuntoutukseen, jonka ajalta saat kuntoutusrahaa.

Kuntoutuskurssit ja -jaksot

Kun osallistut Kelan järjestämälle kuntoutuskurssille tai -jaksolle,  hae kuntoutuksen alkaessa kuntoutusrahaa. Kuntoutusraha maksetaan tilillesi kuntoutusjakson päätteeksi, kun toimitat Kelaan tiedon kuntoutuksen toteutumisesta. Pyydä osallistumistodistus kuntoutuksen järjestäjältä.

Kelan ammatillinen kuntoutus

Kun Kela on myöntänyt sinulle jonkin ammatillisen kuntoutuksen palveluista, voit saada kuntoutusrahaa myös sille ajalle, jolloin odotat kuntoutuksen alkamista. Voit saada kuntoutusrahaa myös kuntoutusjaksojen väliseltä ajalta.  

Voit saada kuntoutusrahaa myös niin sanottujen joustopäivien ajalta. Joustopäivä tarkoittaa tilannetta, jossa et voi osallistua kuntoutukseen viitenä päivänä viikossa työ-, opiskelu- tai toimintakykysi heikentymisen takia. Kuntoutusrahaa maksetaan joustopäiviltä, jos osallistut Kelan järjestämään ammatilliseen kuntoutukseen ja kuntoutus toteutuu 3–5 päivänä viikossa.  Lisäksi sinun täytyy olla estynyt tekemästä työtä joustopäivinä ja Kelan täytyy olla määritellyt kuntoutuspalveluun mahdollisuuden joustopäiville.

Jos olet työelämän ulkopuolella ammatillisen kuntoutuksesi alkaessa, voit saada kuntoutusrahaa, vaikka aloittaisit kuntoutuksen aikana osa-aikaisen tai satunnaisen työskentelyn. 

Koulutus Kelan ammatillisena kuntoutuksena

Jos Kela on myöntänyt sinulle koulutuksen ammatillisena kuntoutuksena, voit saada opintojesi ajalta kuntoutusrahaa. Kela seuraa opintojesi edistymistä. Tavoite on, että suoriudut opinnoistasi siinä ajassa, jolle kuntoutus on myönnetty.

Kela tarkistaa tiedot läsnäolosta ja opintosuorituksista oppilaitosten ylläpitämistä rekistereistä. Seurannassa hyödynnetään hakemusasiakirjoja ja opiskelusuunnitelmia. Lisäksi Kela voi pyytää sinulta lisäselvityksiä.

Työskentely opintojen ohessa

Voit työskennellä sivutoimisesti ja saada tuloja (palkka tai yrittäjän YEL/MYEL-tulot) opintojesi ohessa. Jos tulosi ylittävät lukukauden aikana tulorajan (keskimäärin 800 €/kk vuonna 2024), ylimenevä osa vähennetään kuntoutusrahastasi.

Oppisopimuksen ajalta kuntoutusraha maksetaan työnantajalle. Tuloraja ei koske oppisopimuksesta maksettavaa palkkaa. Ilmoita heti Kelaan, jos aloitat oppisopimuskoulutuksen.

Huomaa, että kuntoutusrahaa ei voi peruuttaa etukäteen tai palauttaa tulojen vuoksi kuten opintotukea.

Jos olet työssä tai aloittamassa työn, ilmoita Kelaan

  • koska työskentely alkaa ja miten kauan se kestää
  • lukukauden alussa arvio koko lukukauden tuloistasi ja mahdolliset muutokset tuloissasi lukukauden aikana.

Kela tarkistaa lukukauden lopussa palkkatulosi tulorekisteristä. Palkat huomioidaan maksupäivän mukaan. Yrittäjän työtulosta Kela saa tiedot eläkevakuutusyhtiöstä. Työtulo huomioidaan vakuutuksen voimassaolon ajalta.

Jos saat nuoren kuntoutusrahaa ja työskentelet sivutoimisesti opintojesi ohella, tulot eivät vaikuta kuntoutusrahaan. Oppisopimuskoulutuksen ajalta myös nuoren kuntoutusraha maksetaan työnantajalle.

Lue lisää nuoren kuntoutusrahasta.

Kuntoutusraha oppilaitoksen kesäloman ajalta

Jos olet opiskelija, voit saada kuntoutusrahaa oppilaitoksen kesäloman ajalta.  Seuraavassa taulukossa on esitetty, miten kuntoutusrahaa voidaan maksaa kesän ajalle. 

Suunnitelma kesän ajalleToimeentulo kesän aikana

Olet kesätöissä.

Jos saat palkkaa, kuntoutusrahaa ei makseta kesän ajalta. Jos palkka on pieni (alle 800 e/kk), voit kuitenkin saada kesällä väliajan kuntoutusrahaa
Olet kesätöissä ja suoritat opintoja samanaikaisesti.Voit saada kuntoutusrahaa. Palkka vaikuttaa kuntoutusrahaan
Opiskelet päätoimisesti tai suoritat opiskeluun liittyvää palkatonta harjoittelua.Voit saada kuntoutusrahaa.
Suoritat opiskeluusi liittyvää harjoittelua ja saat palkkaaVoit saada kuntoutusrahaa. Palkka vaikuttaa kuntoutusrahaan.
Olet oppisopimuskoulutuksessa.Jos saat palkkaa, kuntoutusraha maksetaan yleensä työnantajalle. Jos olet palkallisella vuosilomalla, kuntoutusrahaa ei makseta.

Et opiskele etkä ole harjoittelussa tai kesätöissä.

Voit saada väliajan kuntoutusrahaa.

 

Toimita tiedot kesäajan opiskelusta ja opintojen jatkamisesta

Kela tarvitsee sinulta tietoja, jotta se voi selvittää oikeutesi kuntoutusrahaan kesän ja seuraavan lukuvuoden ajalta. Saat kevätlukukauden aikana kirjeen, jossa sinulta kysytään tarvittavat tiedot. Toimita tiedot Kelaan mahdollisimman pian.   

  1. Tallenna lomake laitteellesi. 
  2. Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Lähetä viesti.
  3. Valitse Muut Kela-asiat ja Kuntoutus ja liitteen nimeksi Ilmoitus opiskelusta kesällä ja opintojen jatkamisesta.
  4. Valitse tiedosto laitteelta ja paina lähetä. 
  5. Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.

Toinen vaihtoehto on, että tulostat täyttämäsi lomakkeen ja postitat sen osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.