Näin haet kotihoidon tukea

Hae kotihoidon tuki nopeasti verkosta

Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelun kautta. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
 1. Hae kotihoidon tukea verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Kotihoidon tuen hakemus löytyy kohdasta Hakemukset ja ilmoitukset > Lastenhoidon tuet. Voit tarvittaessa keskeyttää hakemuksen täyttämisen ja palata siihen myöhemmin. Jo täyttämäsi tiedot tallentuvat hakemukselle.
  • Kotihoidon tukea voi hakea se vanhempi tai muu huoltaja, joka pääasiallisesti hoitaa lasta kotona. Hoitaja voi olla myös joku muu, esimerkiksi isovanhempi. Hoitajan nimi ilmoitetaan hakemuksessa erikseen.
 2. Täytettyäsi hakemuksen saat yhteenvetosivulla listan tarvittavista liitteistä. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa.
 3. Jos haet hoitolisää, täytä hakemukseen tiedot perheen bruttotuloista. Liitä tällöin hakemukseen todistus tai kuitti, kuten
  • päätös työttömyyskassan maksamasta työttömyyspäivärahasta
  • yrittäjän tuloselvityslomake (Y 8), tuloslaskelma tai kopio tuoreimmasta veroilmoituksesta
  • selvitys omista tuloistasi, jos sinulla on tuloja kotihoidon tuen ajalta
  • puolison viimeisin palkkalaskelma, josta selviää kuluvan vuoden palkkakertymä sekä mahdollisesti maksettavat palkan lisät
 4. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi jo ratkaistu, paljonko etuutta saat sekä maksupäivät. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä.
   
 • Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa Lasten kotihoidon tuen/Lasten yksityisen hoidon tuen hakemuksen (WH 1) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.
 • Jos asut Ahvenanmaalla, hae kotihoidon tukea kotikunnastasi.

Hakuaika

Kotihoidon tukea kannattaa hakea jo hyvissä ajoin ennen vanhempainrahan päättymistä. Oikeus kotihoidon tukeen alkaa heti vanhempainrahan jälkeen, vaikka olisit vuosilomalla. Tuen voi saada takautuvasti enintään 6 kuukaudelta.

Muista myös

Voit hakea tuen määräajaksi. Jos et ilmoita hakemuksessa tuen päättymisaikaa, se myönnetään siihen asti, kunnes nuorin lapsi täyttää 3 vuotta.

Jos haluat lakkauttaa tuen, tee se verkkoasiointipalvelussa. Voit myös soittaa Kelaan. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja lähettää vapaamuotoisen kirjeen lähimpään Kelan palvelupisteeseen.

Muista ilmoittaa kotihoidon tukeen liittyvistä muutoksista, jotta tuki voidaan maksaa sinulle oikein.

Lue lisää