Näin haet kotihoidon tukea | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin haet kotihoidon tukea

Hae kotihoidon tuki OmaKelassa

Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Hae etuutta
 1. Hae kotihoidon tukea OmaKelassa. Voit tarvittaessa keskeyttää hakemuksen täyttämisen ja palata siihen myöhemmin. Jo täyttämäsi tiedot tallentuvat hakemukselle.
  • Kotihoidon tukea voi hakea se vanhempi tai muu huoltaja, joka hoitaa lasta kotona. Jos molemmat vanhemmat ovat hoitajia, he päättävät keskenään, kumpi hakee tuen.

  • Lapsen hoitaja voi olla myös joku muu, esimerkiksi isovanhempi. Hoitajan nimi ilmoitetaan hakemuksessa erikseen. Tuen hakee kuitenkin aina vanhempi tai muu huoltaja, vaikka hoitaja olisi muu henkilö.

 2. Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat yhteenvetosivulla listan tarvittavista liitteistä. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.

 3. Jos haet hoitolisää, täytä hakemukseen perheesi bruttotulot.
  • Kela saa tiedot palkkatuloista ja etuuksista tulorekisteristä ja etuuksien maksajilta. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.

  • Hakemuksessa sinulta pyydetään tarvittavia liitteitä. Jos olet yrittäjä, sinulta pyydetään esimerkiksi yrittäjän tuloselvityslomake Y 8 (pdf) ja lomakkeessa mainitut liitteet.

 4. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat pdf-hakemuksen lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta (lomake WH1, pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos asut Ahvenanmaalla, hae kotihoidon tukea kotikunnastasi.

Hakuaika

Kotihoidon tukea kannattaa hakea jo hyvissä ajoin ennen vanhempainrahan päättymistä. Oikeus kotihoidon tukeen alkaa heti vanhempainrahan jälkeen, vaikka olisit vuosilomalla. Tuen voi saada takautuvasti enintään 6 kuukaudelta.

Muista myös

Voit hakea tuen määräajaksi. Jos et ilmoita hakemuksessa tuen päättymisaikaa, se myönnetään siihen asti, kunnes nuorin lapsi täyttää 3 vuotta.

Jos haluat lakkauttaa tuen, tee se OmaKelassa. Voit myös soittaa Kelaan.

Muista ilmoittaa kotihoidon tukeen liittyvistä muutoksista, jotta tuki voidaan maksaa sinulle oikein.

Lue lisää

Sivu päivitetty 3.1.2024

Mitä mieltä olet sivusta?