Kuntoutusraha | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kuntoutusraha

Kuntoutusraha turvaa toimeentulosi kuntoutuksen aikana.

Voit saada kuntoutusrahaa, jos olet 16–67-vuotias ja osallistut kuntoutukseen. Kuntoutusrahaan on oikeus omavastuuajan jälkeen sellaiselta kuntoutuspäivältä, joka kestää matkoineen vähintään 4 tuntia tai muutoin estää sinua tekemästä työtä ja saamasta toimeentuloa.

Voit saada osakuntoutusrahaa, jos pystyt työskentelemään kuntoutuspäivänä, mutta työaikaasi on kuntoutukseen osallistumisen vuoksi lyhennetty vähintään 40 % normaalista päivittäisestä työajastasi. Osakuntoutusrahan määrä on puolet täydestä kuntoutusrahasta.

Saat kuntoutuksen ajalta yleensä joko palkkaa tai kuntoutusrahaa. Jos saat kuntoutusajalta palkkaa, Kela maksaa kuntoutusrahan työnantajallesi. Jos kuntoutusraha on suurempi kuin palkkasi, saat erotuksen itsellesi. Jos et ole työsuhteessa tai työnantajasi ei maksa sinulle kuntoutuksen ajalta palkkaa, Kela maksaa kuntoutusrahan sinulle.

Millaiseen kuntoutukseen?

Voit saada kuntoutusrahaa Kelan, työterveyshuollon tai hyvinvointialueen myöntämän kuntoutuksen ajalta.

Alle 20-vuotiaalle voidaan maksaa tehostetun kuntoutuksen ajalta nuoren kuntoutusrahaa.

Voit saada kuntoutusrahaa myös siltä ajalta, kun osallistut läheisesi sopeutumisvalmennukseen, kuntoutuskurssille tai perhekuntoutukseen.

Kela voi maksaa sinulle kuntoutusrahaa myös silloin, jos kuntoutuksesi keskeytyy lyhytaikaisesti esimerkiksi sairastumisen vuoksi. 

Suhde muihin etuuksiin

Kela ei voi myöntää kuntoutusrahaa ajalle, jolta saat

  • vanhuuseläkettä
  • täyttä ansionmenetyskorvausta liikennevakuutuksen, pakollisen tapaturmavakuutuksen tai sotilasvamma- tai sotilastapaturmalain perusteella.

Muut etuudet voivat vaikuttaa kuntoutusrahan määrään.

Lue lisää

Sivu päivitetty 1.7.2024