Jos yrittäjä palkkaa työntekijän | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Jos palkkaat työntekijän

Yrittäjänä sinusta tulee työnantaja, kun palkkaat työntekijän. Työnantajalla on velvoitteita, jotka liittyvät Kelan etuuksiin ja korvauksiin. Useimmat tämän sivun linkit johtavat kela.fin Työnantajat-osioon.

Työterveyshuolto

Työnantajan täytyy järjestää työntekijöilleen lakisääteinen ehkäisevä työterveyshuolto (Työnantajat-osio). Kela korvaa osan sen kustannuksista.

Päivärahaetuudet

Jos maksat palkkaa työntekijäsi sairauspoissaolon, vanhempainvapaan tai kuntoutuksen (Työnantajat-osio) ajalta, Kela voi maksaa päivärahan sinulle. Tällaisia päivärahoja ovat esimerkiksi sairauspäivärahat sekä vanhempainraha. Työnantajalle maksettavia Kela-etuuksia ovat myös perhevapaisiin liittyvät vuosilomakustannuskorvaus ja perhevapaakorvaus (Työnantajat-osio).

Tulorekisteri

Ilmoita työntekijöille maksamasi palkat tulorekisteriin 5 päivän kuluessa palkanmaksupäivästä.

Ulkomaan työ

Ilmoita Kelaan tai Eläketurvakeskukseen, jos lähetät työntekijän ulkomaille töihin. Ulkomaan työ voi vaikuttaa työntekijäsi sosiaaliturvaan. Selvitä, mitä työnantajan täytyy tehdä erilaisissa kansainvälisissä tilanteissa.

Sairausvakuutus

Työnantaja osallistuu myös sairausvakuutuksen (Työnantajat-osio) rahoittamiseen.

Verkkoasiointi helpottaa työnantajayrittäjän työtä

Voit hoitaa lähes kaikki työnantajan Kela-asiat verkossa työnantajien asiointipalveluissa. Asiointipalveluissa voit esimerkiksi hakea päivärahoja ja työterveyshuollon korvauksia, tarkistaa maksutietoja, päivittää yhteys- ja tilitietoja ja katsella päätöksiä. Asiointipalveluihin kirjaudutaan suomi.fi-tunnistuksella.

Kuka hoitaa työantajan asioita?

Jos olet yrityksen toimitusjohtaja tai elinkeinonharjoittaja, voit hoitaa työnantajan asioita verkossa asemasi puolesta itse (Työnantajat-osio). Tunnistaudu asiointipalveluihin Suomi.fi-tunnistuspalvelussa vahvalla tunnistautumisvälineellä. Et tarvitse Suomi.fi-valtuuksia erikseen.

Jos yrityksesi Kela-asioita hoitaa joku muu kuin sinä, sinun täytyy antaa puolestasi asioivalle henkilölle Suomi.fi-valtuudet (Työnantajat-osio). Jos esimerkiksi palkanlaskentaasi hoitaa tilitoimisto, sinun täytyy antaa tilitoimistolle valtuudet käyttää Työnantajan asiointipalvelua yrityksesi puolesta.

Voit myös hoitaa asioita paperilomakkeilla.

Neuvontaa chatissa, puhelimessa ja sähköpostilla

Kela palvelee työnantajia chatissa ja puhelimessa (Työnantajat-osio), joissa saa neuvontaa päiväraha-asioista. Kiireettömissä asioissa voit olla yhteydessä Kelaan myös suojatulla sähköpostilla. Työterveyshuollon neuvonta palvelee puhelimessa ja sähköpostilla.

Lue lisää

Sivu päivitetty 1.1.2024

Mitä mieltä olet sivusta?