Näin haet isyysrahaa

Hae isyysrahaa nopeasti verkossa

Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelun kautta. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
 1. Hae isyysrahaa verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Isyysrahahakemus löytyy kohdasta Hakemukset ja ilmoitukset > Vanhempainpäiväraha.
 2. Hakemukseen laitetaan isyysrahan alkamis- ja päättymispäivät. Voit tarkistaa ne päivärahakauden laskurilla.
 3. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa. Liitä hakemukseesi:
  • Palkkatodistuksesi tai pyydä työnantajaasi ilmoittamaan 6 kuukauden palkkatiedot työnantajien asiointipalvelussa tai lomakkeella (Y 17).
 4. Isyysrahan määrä perustuu tuloihisi. Huomioi seuraavat:
  • Näet verkkoasiointipalvelusta verotuksessa vahvistetut tulosi ja sen, paljonko tulojen pitää olla, jotta voit hakea isyysrahaa edeltävien 6 kuukauden tulojen mukaan.
  • Jos pidät isyysvapaan osissa, voit esittää 6 kuukauden tulot vain koskien ensimmäistä isyysvapaajaksoa. Myöhempien saman lapsen perusteella pitämiesi jaksojen isyysraha lasketaan samojen tulojen perusteella kuin ensimmäinen isyysrahajakso, vaikka tulosi olisivat välissä muuttuneet.
  • Jos saat vapaan ajalta palkkaa, ilmoita siitä hakemuksessa.
  • Jos perheeseen syntyy seuraava lapsi, jonka laskettu syntymäaika on ennen kuin edellinen on täyttänyt 3 vuotta, voit saada isyysrahaa samojen tulojen perusteella kuin viimeksi. Tätä ei tarvitse ilmoittaa hakemuksessa.
 5. Jos pidät isyysvapaan useamassa jaksossa, voit hakea isyysrahan joka jaksolle erikseen. Myöhempien isyysvapaajaksojen isyysraha lasketaan samojen tulojen perusteella kuin ensimmäinen isyysrahajakso, vaikka tulosi olisivat välissä muuttuneet. Voit samalla hakea myös muut etuudet kuten vanhempainrahan ja lapsilisän.
 6. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi jo ratkaistu, paljonko etuutta saat sekä maksupäivät. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä.
 • Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa Isän vanhempainetuushakemuksen (SV 29a) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.
 • Sateenkaariperheessä isyysrahaa vastaavaa etuutta haetaan verkossa tai Isän vanhempainetuushakemuksella (SV 29a).

Hakuaika

Hae isyysrahaa, kun lapsi on syntynyt ja tiedät, milloin aiot pitää isyysvapaata. Selvitä, maksaako työnantajasi palkkaa isyysvapaan ajalta. Tarvitset tiedon isyysrahahakemukseen. Voit hakea isyysrahan myös takautuvasti, kuitenkin viimeistään 2 kuukauden kuluessa siitä, kun lapsi on täyttänyt 2 vuotta tai kun adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut 2 vuotta. Käy lukemassa miten isyysrahan ennakonpidätys toimitetaan, jos haet takautuvasti isyysrahaa kuluvaa vuotta aiemmalta vuodelta.

Jos haet vanhempainrahakauden jälkeistä isyysrahaa lapsesta, josta perheellesi jo maksetaan lastenhoidon tukea, isyysrahahakemus kannattaa jättää ajoissa ennen isyysvapaan alkamista, koska lastenhoidon tukioikeus tulee tarkistaa isyysrahan ajalta. Hyvissä ajoin jätetyllä hakemuksella perheenne välttyy lastenhoidon tuen liikamaksulta.

Muista myös

Muista ilmoittaa työnantajallesi isyysvapaasta 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Jos vapaa on enintään 12 arkipäivää, ilmoita siitä viimeistään kuukausi etukäteen. Kysy työnantajaltasi, miten ilmoitus pitää tehdä ja selvitä, maksaako työnantajasi isyysvapaan ajalta palkkaa.

Jos haet isyysrahaa 6 kuukauden tuloilla tai työnantajasi maksaa isyysvapaalta palkkaa, Kela tarvitsee palkkatiedot voidakseen ratkaista hakemuksesi. Työnantaja ei usein voi antaa tietoja isyysvapaan palkan määrästä etukäteen, vaan vasta sen jälkeen kun vapaasi aikainen palkka on maksettu. Työnantajasi voi ilmoittaa 6 kuukauden palkkatiedot sekä tiedot isyysvapaan palkasta työnantajien asiointipalvelussa tai lomakkeella (Y 17). Vaihtoehtoisesti voit lähettää itse Kelaan palkkatodistuksen, josta ilmenee 6 kuukauden tulotiedot. Voit toimittaa palkkatiedot jälkikäteen heti, kun olet saanut ne.

Jos menet töihin tai aloitat päätoimiset opinnot, ilmoita siitä heti Kelaan. Näin isyysrahaa ei makseta liikaa ja säästyt takaisinperinnältä.

Lue lisää