Näin haet isyysrahaa

 1. Hae isyysrahaa verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Isyysrahahakemus löytyy kohdasta Hakemukset ja ilmoitukset > Vanhempainpäiväraha.
 2. Hakemukseen laitetaan isyysrahan alkamis- ja päättymispäivät. Voit tarkistaa ne päivärahakauden laskurilla.
 3. Isyysrahan määrä perustuu tuloihisi. Huomioi seuraavat:
  • Kun teet hakemuksen asiointipalvelussa, näet verotietojen mukaisen työtulosi määrän. Saat myös tiedon siitä, minkä suuruinen vuositulon tulisi olla, jotta se olisi 20 % suurempi kuin verotuksen mukainen työtulo. Jos haet päivärahaa edeltävien 6 kuukauden tulojen mukaan, työnantajasi voi ilmoittaa palkkatiedot työnantajien asiointipalvelussa tai lomakkeella (Y 17). Kela tutkii 6 kuukauden tulotiedot tulorekisteristä, jos niitä ei ole esitetty hakemuksen liitteenä tai ne on esitetty vain osalta aikaa. Jos tulorekisterin tiedot eivät ole riittävät, Kela kysyy lisätiedot suoraan työnantajalta.

  • Jos pidät isyysvapaan osissa, voit esittää 6 kuukauden tulot vain koskien ensimmäistä isyysvapaajaksoa. Myöhempien saman lapsen perusteella pitämiesi jaksojen isyysraha lasketaan samojen tulojen perusteella kuin ensimmäinen isyysrahajakso, vaikka tulosi olisivat välissä muuttuneet.

   Hae isyysrahaa nopeasti verkossa

   Lähetä hakemus helposti asiointipalvelun kautta.

   Lähetä hakemus
  • Jos saat vapaan ajalta palkkaa, ilmoita siitä hakemuksessa.
  • Jos perheeseen syntyy seuraava lapsi, jonka laskettu syntymäaika on ennen kuin edellinen on täyttänyt 3 vuotta, voit saada isyysrahaa samojen tulojen perusteella kuin viimeksi. Tätä ei tarvitse ilmoittaa hakemuksessa.
 4. Jos pidät isyysvapaan useammassa jaksossa, voit hakea isyysrahan joka jaksolle erikseen. Myöhempien isyysvapaajaksojen isyysraha lasketaan samojen tulojen perusteella kuin ensimmäinen isyysrahajakso, vaikka tulosi olisivat välissä muuttuneet. Voit samalla hakea myös muut etuudet kuten vanhempainrahan ja lapsilisän.
 5. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi jo ratkaistu, paljonko etuutta saat sekä maksupäivät.
 • Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa Isän vanhempainetuushakemuksen (SV 29a) ja postittaa sen Kelaan.
 • Sateenkaariperheessä isyysrahaa vastaavaa etuutta haetaan verkossa tai Isän vanhempainetuushakemuksella (SV 29a).

Hakuaika

Hae isyysrahaa, kun lapsi on syntynyt ja tiedät, milloin aiot pitää isyysvapaata. Selvitä, maksaako työnantajasi palkkaa isyysvapaan ajalta. Tarvitset tiedon isyysrahahakemukseen. Voit hakea isyysrahan myös takautuvasti, kuitenkin viimeistään 2 kuukauden kuluessa siitä, kun lapsi on täyttänyt 2 vuotta tai kun adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut 2 vuotta. Käy lukemassa miten isyysrahan ennakonpidätys toimitetaan, jos haet takautuvasti isyysrahaa kuluvaa vuotta aiemmalta vuodelta.

Jos haet vanhempainrahakauden jälkeistä isyysrahaa lapsesta, josta perheellesi jo maksetaan lastenhoidon tukea, isyysrahahakemus kannattaa jättää ajoissa ennen isyysvapaan alkamista, koska lastenhoidon tukioikeus tulee tarkistaa isyysrahan ajalta. Hyvissä ajoin jätetyllä hakemuksella perheenne välttyy lastenhoidon tuen liikamaksulta.

Muista myös

Muista ilmoittaa työnantajallesi isyysvapaasta 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Jos vapaa on enintään 12 arkipäivää, ilmoita siitä viimeistään kuukausi etukäteen. Kysy työnantajaltasi, miten ilmoitus pitää tehdä ja selvitä, maksaako työnantajasi isyysvapaan ajalta palkkaa.

Jos haet isyysrahaa 6 kuukauden tuloilla tai työnantajasi maksaa isyysvapaalta palkkaa, Kela tarvitsee palkkatiedot voidakseen ratkaista hakemuksesi. Työnantaja ei usein voi antaa tietoja isyysvapaan palkan määrästä etukäteen, vaan vasta sen jälkeen kun vapaasi aikainen palkka on maksettu. Työnantajasi voi ilmoittaa 6 kuukauden palkkatiedot sekä tiedot isyysvapaan palkasta työnantajien asiointipalvelussa, tulorekisterissä tai lomakkeella (Y 17).

Jos menet töihin tai aloitat päätoimiset opinnot, ilmoita siitä heti Kelaan. Näin isyysrahaa ei makseta liikaa ja säästyt takaisinperinnältä.

Lue lisää