Så ansöker du om flexibel vårdpenning | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Så här ansöker du om flexibel vårdpenning

Sök flexibel vårdpenning i MittFPA

Till ansökan
  1. Ansök om flexibel vårdpenning i e-tjänsten MittFPA.
  2. Om båda föräldrarna ansöker om flexibel vårdpenning ska de fylla i egna ansökningar. Ange i punkten ”Ytterligare upplysningar” när ni är frånvarande från arbetet på grund av vården av barnet.

  3. Fotografera eller skanna bilagorna och skicka in dem i MittFPA. Bifoga till din ansökan:

  4. I MittFPA kan du se om din ansökan har avgjorts, hur stort belopp du får och när det betalas ut. Du ser också påminnelser om bilagor som eventuellt saknas. Ett skriftligt beslut skickas hem till dig per post.

Alternativt kan du fylla i och skriva ut blanketten Ansökan –  Flexibel vårdpenning/partiell vårdpenning WH 9r (pdf). Skicka in blanketten och bilagorna per post till Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.

Om du ansöker om vårdpenning med blanketten ska du be att din arbetsgivare fyller i den sista sidan på ansökan. Du kan också skicka in en kopia av ett intyg från arbetsgivaren av vilket arbetstiden framgår.

Om du bor på Åland ska du ansöka om flexibel vårdpenning hos din hemkommun.

Ansökningstid

Det lönar sig för dig att ansöka om flexibel vårdpenning redan i god tid. Vårdpenningen kan betalas ut retroaktivt för högst 6 månader.

Meddela förändringar

Kom ihåg att informera FPA om förändringar som påverkar den flexibla vårdpenningen, så att förmånen kan betalas till rätt belopp.

Om du vill att stödet ska dras in kan du begära det i MittFPA. Du kan också ringa FPA.

Läs mer

Senast ändrad 22.1.2024

Vad tycker du om sidan?