Työnteko ja opiskelu työkyvyttömyyseläkkeellä | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Työnteko ja opiskelu työkyvyttömyyseläkkeellä

Palkallinen työnteko voi vaikuttaa työkyvyttömyyseläkkeesi maksamiseen. Työkyvyttömyyseläkkeellä tai kuntoutustuella voit opiskella.

Työnteko työkyvyttömyyseläkkeellä

Jos aloitat palkallisen työnteon, ilmoita siitä Kelaan ja työeläkelaitokseesi. Työtulot ja yrittäjätulot vaikuttavat työkyvyttömyyseläkkeen maksamiseen. Työtulot voivat vaikuttaa myös asumistuen määrään sekä verotukseesi.

Kela jatkaa työkyvyttömyyseläkkeesi maksamista, jos työtulosi ovat ennen veroja (brutto) enintään 976,59 e/kk.

Jos saat Kelasta työkyvyttömyyseläkettä ja työtulosi ylittävät yllä mainitun määrän 3 peräkkäisen kuukauden aikana, eläkkeesi maksu keskeytetään. Maksu keskeytetään vähintään 3 kuukaudeksi ja enintään 2 vuodeksi.

Jos saat työkyvyttömyyseläkkeellä eläkettä saavan hoitotukea ja eläkkeen maksu keskeytetään työtulojesi vuoksi, myös hoitotuen maksu lakkaa. Voit kuitenkin saada Kelasta hoitotuen tilalle ylintä vammaistukea.

Jos työkyvyttömyyseläke on myönnetty pysyvän sokeuden tai liikuntakyvyttömyyden vuoksi, voit työskennellä ilman, että työstä saatavat ansiot vaikuttavat eläkkeen maksamiseen.

Takuueläkkeeseen työnteko kuitenkin vaikuttaa. Jos saat takuueläkettä, voit ansaita enintään 976,59 e/kk ilman vaikutusta takuueläkkeeseen.

Työhön paluu eläkkeeltä

Kun työkyvyttömyyseläkkeesi maksu on ollut keskeytettynä 2 vuotta ja työsi jatkuu edelleen, työkyvyttömyyseläkkeesi päättyy.

Jos kuntosi jälleen heikkenee, voit hakea uudelleen työkyvyttömyyseläkettä. Työkykysi arvioidaan tällöin uudelleen.

Opiskelu työkyvyttömyyseläkkeellä

Voit opiskella työkyvyttömyyseläkkeellä tai kuntoutustuella. Jos opiskelet uuden ammatin tai yliopistotutkinnon, voit suunnitella työelämään siirtymistä tai palaamista. Siinä sinua tukevat Kela ja TE-palvelut.

Kun valmistut, ilmoita siitä Kelaan. Jos saat työkyvyttömyyseläkettä työeläkkeenä, ilmoita tutkinnon suorittamisesta myös työeläkelaitokseesi. Kela ja työeläkelaitos arvioivat, onko sinulla oikeus työkyvyttömyyseläkkeeseen.
 

Lue lisää