FPA erbjuder äldre personer och deras närstående olika slag av stöd | FPAGå till innehållet

FPA erbjuder äldre personer och deras närstående olika slag av stöd 

Publicerad 2.10.2023

Åldrande och pensionering kan medföra olika utmaningar. Vi erbjuder seniorer många olika slag av ekonomiskt stöd som hjälper dem att klara sig i vardagen. Eftersom vi förstår att det ibland kan vara svårt att sköta ärenden på nätet erbjuder vi digitalt stöd vid behov. Det går också alltid att ringa oss eller att besöka ett serviceställe. 

En äldre man sitter vid ett bord och tittar ut genom fönstret.
 

6 tips för seniorer och deras närstående 

  1. En pensionstagare som har en liten eller ingen arbetspension alls kan få ålderspension i form av folkpension från FPA. Utöver folkpensionen kan en pensionstagare få garantipension, om det sammanlagda beloppet av hens pensioner är mycket litet.
  2. Bostadsbidrag för pensionstagare kan beviljas för en stadigvarande hyres- eller ägarbostad om pensionstagaren har små inkomster och har sådan pension som berättigar till bidraget.  
  3. Utkomststöd kan sökas om inkomsterna och tillgångarna inte räcker till för de dagliga utgifterna, såsom mat och läkemedel. 
  4. Ersättning kan beviljas för kostnaderna för besök hos en privatläkare. FPA ersätter en del av dessa kostnader. Reseersättning kan betalas då man reser till en hälso- och sjukvårdsenhet på grund av sjukdom. För receptbelagda läkemedel, kliniska näringspreparat eller bassalvor kan man få läkemedelsersättning
  5. Vårdbidrag för pensionstagare kan beviljas om pensionstagaren har en funktionsnedsättning eller sjukdom som konstaterats av en läkare och funktionsförmågan är nedsatt i minst ett år och pensionstagaren behöver hjälp eller handledning på grund av sjukdomen eller funktionsnedsättningen.
  6. FPA-ärenden kan skötas på många olika sätt, till exempel via MittFPA, per telefon, per brev eller på något av våra serviceställen. Du kan också boka tid för betjäning per telefon. På våra serviceställen får du vid behov hjälp med att sköta dina ärenden på nätet. Om du har svårigheter att sköta dina FPA-ärenden, till exempel på grund av sjukdom, kan du också be en närstående om hjälp. Du kan befullmäktiga en närstående att sköta dina FPA-ärenden. Det här kräver en fullmakt, en Suomi.fi-fullmakt eller en intressebevakningsfullmakt. 

Du är välkommen att kontakta oss i alla livssituationer!
 

Läs mer

Pensioner från FPA, bostadsbidrag för pensionstagare
Vårdbidrag för pensionstagare
Pensioner från FPA på lättläst språk
Stöd från FPA när du inte längre klarar dig hemma
Så här sköter du FPA-ärenden för en annan person
FPA erbjuder digitalt stöd
 

Senast ändrad 28.2.2024