Perusvoiteiden korvattavuus | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

Perusvoiteet

Korvattavat perusvoiteet löydät Kelan lääkehausta.

Perusvoiteesta voidaan maksaa korvaus, jos

  • perusvoiteelle on vahvistettu korvattavuus
  • reseptissä on merkintä pitkäaikaisesta ihotaudista
  • Perusvoiteiden korvaamisen edellytyksenä oleva ”pitkäaikainen ihotauti” -merkintä on muuttunut reseptimerkinnäksi 1.5.2022 alkaen. Perusvoiteen määrääjä kirjaa merkinnän reseptin Erillisselvitys-kohtaan.
  • Jos perusvoidereseptissä on annostusohjeessa merkintä pitkäaikaisesta ihotaudista (ns.”PIH”-merkintä), apteekissa valitaan reseptiä toimitettaessa Lääketietokannan mukainen erillisselvitysteksti ja sen nelimerkkinen koodi.

Korvaus on 40 % perusvoiteen hinnasta (ks. Valmisteen hinta).

Kun perusvoide toimitetaan reseptillä, valmisteen hinta lasketaan käyttäen lääkkeisiin sovellettavaa arvonlisäveroa.

Toimitettava määrä

Voit toimittaa perusvoiteita korvattuna pitkäaikaisen ihotaudin hoitoon kerralla enintään 4 500 g. Tämä on kolmen kuukauden enimmäismäärä. Se tarkoittaa samalla kerralla toimitettavien eri perusvoiteiden (ml. voidepesut) yhteenlaskettua kokonaismäärää. Enimmäismäärä pohjautuu atooppisen ekseeman Käypä hoito -suositukseen.

Jos asiakas käyttää perusvoidetta tai useita eri perusvoiteita edellä mainittua enemmän eli yli 50 grammaa vuorokaudessa, lääkäri voi kirjata reseptiin annostusohjeeseen isomman grammamääräisen vuorokausiannoksen. Voit tällöin antaa korvauksen annostusohjeen mukaan lasketusta perusvoidemäärästä. Käytä kolmen kuukauden kertoimena 90 vuorokautta, sillä perusvoiteisiin ei sovelleta 10 vuorokauden enimmäisylitystä.

Toimitusvälit

Perusvoiteiden toimitusväleissä noudatetaan yleisiä ostojen väliaikasääntöjä (ks. Ostojen väliaika). Toimitusväliseuranta toteutetaan huomioimalla saman perusvoiteen edellinen toimitus reseptikohtaisesti.

Laskennallisena vuorokausikulutuksena pidetään 50:tä grammaa, mitä voidaan hyödyntää myös apteekkijärjestelmien toimitusvälilaskureissa.

Tarkoituksenmukaiset pakkauskoot

Myös perusvoiteet toimitetaan taloudellisina pakkauskokoina. Jos asiakas tarvitsee perusvoidetta esimerkiksi työpaikalla tai päiväkodissa, voit toimittaa edullisten isojen pakkausten lisäksi pienimmän korvattavan pakkauksen, jos se on mahdollista reseptin kokonaismäärää ylittämättä.

Apteekissa valmistettujen ei-lääkkeellisten voiteiden peruskorvaus

Apteekissa valmistettu voideseos, joka ei sisällä lääkeainetta, on peruskorvattava, kun

  • voiteen voidaan katsoa vastaavan korvattavaa lääketehtaan valmistamaa perusvoidetta tai
  • voiteen valmistuksessa on käytetty korvattavaa lääketehtaan valmistamaa perusvoidetta
  • reseptissä on merkintä pitkäaikaisesta ihotaudista.

Lisäksi valmistettavan voiteen pakkauskoon on oltava vähintään 100 g.

Korvattavaa perusvoidetta sisältävä voideseos on korvattava myös silloin, kun seokseen on lisätty ei-lääkkeellistä ainetta (esim. mentolia). Jos perusvoiteeseen lisätään lääkeainetta, korvattavuus määräytyy lääkeaineen korvattavuuden perusteella (ks. Apteekissa valmistettujen reseptillä toimitettujen lääkkeiden peruskorvattavuus).

Korvausjärjestelmään kuuluvat, lääketehtaan valmistamat perusvoiteet voi hakea Kelan lääkehausta.

Epäselvissä tapauksissa

Mitä mieltä olet sivusta?