Så här ansöker du om rehabiliteringspenning

Ansök om rehabiliteringspenning, partiell rehabiliteringspenning, rehabiliteringspenning för unga och ersättning för uppehälle enligt följande anvisningar.

Ansök om rehabiliteringspenning via e-tjänsten

Skicka in ansökan med bilagor via e-tjänsten. En tydlig bild som du har tagit med telefonen duger som bilaga.

Sök förmån
 1. Ansök om rehabiliteringspenning via e-tjänsten. Logga in med dina bankkoder eller med mobil-id.
 2. Foto eller skanna in bilagorna och skicka in dem via e-tjänsten. Bifoga till din ansökan
  • ett rehabiliteringsbeslut, om det inte är FPA som ordnar rehabiliteringen. Be den som fattat beslut om rehabiliteringen att fylla i FPA:s blankett Meddelande om rehabiliteringsbeslut (KU114r)
  • individuell studie- och rehabiliteringsplan (KU 110r) och läkarutlåtande B, om du ansöker om rehabiliteringspenning för unga
  • läkarutlåtande B, om du ansöker om rehabiliteringspenning för läroavtalsutbildning
  • ansökan från arbetsgivaren, om du får lön under rehabiliteringstiden.

  • Om rehabiliteringspenning börjar 1.1.2020 eller senare beräknas beloppet av din rehabiliteringspenning utifrån din årsinkomst. I regel får FPA de uppgifter som behövs från inkomstregistret och försäkringsanstalterna, så de behöver inte meddelas FPA separat. Läs mer om årsinkomsten.

  • Om din sjukdagpenning har börjat före den 31.12.2019 hittar du mer information på sidan Fastställandet av föräldradagpenningar t.o.m. 31.12.2019.

 3. I e-tjänsten kan du se om din ansökan har avgjorts och hur stort belopp du får. Där visas också påminnelser ifall bilagor saknas.

Alternativt kan du fylla i och skriva ut blanketten för ansökan om rehabiliteringspenning (KU112r) eller, om du ansöker om rehabiliteringspenning för unga, blanketten för ansökan om rehabiliteringspenning för unga (KU111r) och skicka den med bilagor per post till FPA.

Ansökningstid

Ansök om rehabiliteringspenning, partiell rehabiliteringspenning, rehabiliteringspenning för unga och ersättning för uppehälle senast inom 4 månader från den dag du önskar få förmånen.

Läs mer