330 Mekasermiini | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

330 Mekasermiini

(E34.3, R62.8)

Mekasermiini on rajoitetusti peruskorvattava lääke. Sen peruskorvausoikeus (330) myönnetään lasten vaikeiden kasvuhäiriöiden hoitoon seuraavin edellytyksin. Mekasermiini voi olla myös erityiskorvattavaa, kuten muualla erityiskorvattavia lääkkeitä koskevissa päätöksissä kuvataan.

Erillisselvitys

Lääkärinlausunto B erikoissairaanhoidon lastentautien yksiköstä lastenendokrinologiaan ja lasten kasvuhäiriöihin perehtyneen lastentautien erikoislääkärin valvonnassa.

Lääketieteelliset edellytykset

Peruskorvausoikeus myönnetään kasvuhäiriön pitkäaikaishoitoon lapsilla ja nuorilla, joilla on vaikea primaarinen insuliininkaltaisen kasvutekijän 1 puutos (primaarinen IGF-1-puutos).

Peruskorvattavuuden edellytyksenä on, että hoito on aloitettu erikoissairaanhoidon yksikössä alan erikoislääkärin valvonnassa ja hoidon tarve perusteltu tällaisessa yksikössä laaditulla B-lausunnolla.

Vaikean primaarisen IGF-1-puutoksen tunnusmerkit:

  • pituuden standardipoikkeamapisteytys (SDS) < - 3,0

ja

  • IGF-1-peruspitoisuudet alle iän ja sukupuolen mukaisen 2,5. persentiilin
  • riittävä määrä kasvuhormonia
  • suljettava pois: IGF-1-puutoksen sekundaariset muodot, kuten aliravitsemus, hypotyreoosi tai pitkäaikainen hoito anti-inflammatoristen steroidien farmakologisilla annoksilla.

Mekasermiinivalmisteen hyväksyttyjen käyttöaiheiden mukaan on suositeltavaa vahvistaa diagnoosi suorittamalla IGF-1:n muodostumistesti.

Peruskorvausoikeus myönnetään kasvuhäiriön korjaamiseen tarvittavaksi ajaksi, yleensä kasvuiäksi.

Muut tähän lääkeaineeseen liittyvät korvausoikeudet
Sairaus tai lääkeaineKorvausnumero
Aivolisäkkeen etulohkon vajaatoiminta101
Kasvuhormoni (rajoitettu peruskorvaus)301

Lue lisää

Sivu päivitetty 10.1.2024

Mitä mieltä olet sivusta?